Wat vindt architect EU-landbouwbeleid van klimaatdebat?
nieuwsDe klimaatdiscussie waarin de veehouderij het bij momenten zwaar te verduren krijgt, woedt niet alleen in Vlaanderen. Ook in de Europese wijk in Brussel is het volop in het nieuws. Dat komt onder meer door de LANCET-studie die de uitdagingen op vlak van klimaat via het voedsel op ons bord linkt aan de uitdagingen inzake gezondheid. Een interessante bijdrage aan het debat komt van Tassos Haniotis, directeur en strateeg in de administratie van EU-landbouwcommissaris Phil Hogan. Volgens Haniotis ontbreekt het bredere plaatje – “wanneer velen een kleine inspanning doen, dan heeft dat meer effect dan een grote gedragsverandering van een kleine groep” – en wordt er ook een loopje genomen met de feiten.
Toen de voedselprijzen piekten in de nasleep van de financiële crisis tien jaar geleden stonden biobrandstoffen plots in het oog van de storm. Door ze te verbieden, zou het probleem in één klap opgelost zijn. Tassos Haniotis van het directoraat-generaal Landbouw van de Europese Commissie ziet gelijkenissen met de zwarte piet die nu de veehouderij toegeschoven wordt in de klimaatdiscussie. Zo kom je volgens de directeur niet tot duurzame oplossingen voor de klimaatkwestie, “want die moeten een proportionele bijdrage vragen van de sectoren die in onze vijf basisnoden voorzien: voedsel, wonen, kleding, transport en energie”.
Haniotis stoort zich aan het maatschappelijk debat wanneer het een loopje neemt met de feiten. In het opiniestuk dat hij via sociale media verspreidde, geeft hij daar een voorbeeld van. Uit data van OESO valt af te leiden dat de wereldbevolking niet gigantisch veel meer vlees is gaan eten in de voorbije halve eeuw. De consumptie van plantaardige grondstoffen (tarwe, maïs, rijst, soja, palmolie, enz.) is sterker toegenomen dan het verbruik van kip, varkensvlees, rundvlees, boter en kaas. Haniotis stipt wel aan dat een belangrijk deel van de soja en maïs veevoeder als bestemming heeft. De mondiale consumptie van rundvlees nam het afgelopen decennium nog met 0,6 procent per jaar toe terwijl de bevolking met 1 procent per jaar aangroeide.
Lees hier het opiniestuk ‘Beef, climate change and a slice of common sense’ van Tassos Haniotis.