header.home link

Wallonië wil twee Nationale Parken

2 juli 2021

De Waalse regering lanceert een projectoproep met het oog op de creatie van twee Nationale Parken op haar grondgebied. Het prijskaartje bedraagt 28 miljoen euro, geld dat uit het Europees relancefonds moet komen. “We willen het uitzonderlijke natuurerfgoed in Wallonië herwaarderen”, reageren initiatiefnemers Céline Tellier (Ecolo) en Valérie De Bue (MR), de Waalse ministers van respectievelijk Natuur en Toerisme.

Lees meer over:

Samen met een aantal internationale experten is een lijst met voorwaarden opgesteld waaraan nationale parken zouden moeten voldoen. Die zijn gebaseerd op het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg, het enige Belgische natuurgebied dat die titel draagt. Zo moeten de natuurgebieden zeker 5.000 hectare groot zijn en mag er geen sprake zijn van vervuilende of milieubeschadigende activiteiten. Daarnaast moet zeker 90 procent van het grondgebied uit natuur bestaan: verharde wegen en andere infrastructuur mag dus maximaal 10 procent van het park bestrijken.

Uitgelicht
Vlaams omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) heeft samen met haar collega van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) het startschot gegeven voor de zoektocht naar kandid...
19 april 2021 Lees meer

Kandidaten wordt gevraagd om ten laatste tegen 1 november een intentieverklaring in te dienen. Daarna zal de regering maximum vier projecten selecteren, waarna die tien maanden de tijd krijgen om een concreet plan op te stellen. Op basis daarvan zal de Waalse regering uiteindelijk twee natuurgebieden selecteren.

Verschillende natuurgebieden hebben intussen al interesse getoond. Het gaat om de Hoge Venen, de Sambervalei en Nassionia in Saint-Hubert, Nassogne en Tenneville, een project van dierenpark Pairi Daiza en de Waalse overheid.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek