header.home link

Wallonië wil belangrijke speler in markt van vleesvervangers worden

5 februari 2021

Wallonië wil een belangrijke industriële speler worden op het gebied van plantaardige vleesvervangers. Nog voor de zomer moet een startup, NewCo genaamd, het levenslicht zien en die moet zich gaan bezighouden met de ontwikkeling en productie van vleesvervangers. De Waalse overheid zal daarvoor middelen gebruiken die zijn voorzien voor de economische relance na de coronacrisis.

Lees meer over:

Voor die industriële relance vertrok Wallonië van een blanco pagina. Vervolgens werden 30 veelbelovende industriële sectoren geïdentificeerd. Consultants en industriëlen werkten nadien zeven weken samen om een kant-en-klaar businessplan af te leveren voor één van die industriële sectoren met daarin onder meer de bijdrage aan de tewerkstelling in de regio en het potentiële marktaandeel. Het plan dat nu op al op tafel ligt, gaat over de lancering van een industrie voor plantaardige eiwitten.

Snel van theorie naar praktijk

Sogepa en SRIW, twee overheidsfondsen in Wallonië die dit traject mee in goede banen hebben geleid, willen op korte termijn van theorie naar praktijk gaan. Ze willen nog in het tweede kwartaal van dit jaar een startup oprichten die al de naam NewCo heeft gekregen. Dat bedrijf moet zich richten op extractie van eiwitten uit planten om die vervolgens te gebruiken voor de productie van vleesvervangers.

Volgens de studie heeft dit bedrijf het potentieel om 5 procent van de Europese markt voor vleesvervangers te veroveren en een omzet van 200 miljoen tegen 2030 te realiseren met een personeelsbestand van meer dan 300 werknemers. “Cruciaal voor het welslagen van dit project zijn de productontwikkeling, die moet in overeenstemming zijn met de smaak van de klant, het opzetten van een verkoopnetwerk en merkpositionering”, legt Renaud Mitmeur, CEO van Sogepa, uit.

Na de opstart moet NewCo zich in de periode 2022-2024 het profiel van een startup aanmeten en moet er geïnvesteerd worden in infrastructuur, de ontwikkeling van producten, het merk en het commerciële netwerk. Die fase vergt volgens het businessplan een investering van 6 tot 15 miljoen euro. Het totale budget wordt op 60 miljoen euro geraamd.

Ketenwerking belangrijk

Van zodra NewCo gelanceerd is, willen de overheidsfondsen er een hele keten rond gaan organiseren. Zo moeten landbouwers de grondstoffen voor deze vleesvervangers gaan produceren. Maar ook de voedingssector kan mee op de kar springen. “Er zijn al heel wat bedrijven die een rol in deze keten kunnen gaan opnemen. Ze moeten wel met elkaar verbonden worden. Als we bij de pakken blijven zitten, gaan we toch meer plantaardig eten, maar die producten zullen dan van bij ons komen”, zegt François Héroufosse, algemeen directeur van Wagralim, de Waalse cluster van de agrovoedingsindustrie.

Als Wallonië geen plaats inneemt in de sector van de plantaardige eiwitten, dan zullen anderen dat wel doen zonder dat het onze regio banen oplevert

Willy Borsus - Waals minister van Landbouw

Waals landbouwminister Willy Borsus (MR) is het idee alvast genegen. “De sector van de plantaardige eiwitten is in opmars. Als Wallonië er geen plaats in inneemt, zullen anderen dat wel doen zonder dat het onze regio banen oplevert. Dit project moet het ons mogelijk maken om een belangrijke speler in de sector van de vleesvervangers te worden”, reageert hij op het nieuws over NewCo.

Vlaams onderzoek naar plantaardige eiwitten

Ook Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits (CD&V) vindt het belangrijk dat landbouwers in Vlaanderen een graantje kunnen meepikken van de trend naar meer plantaardige eiwitten. Zo zet ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, volop in op onderzoek naar de teelt van plantaardige eiwitten zoals edamame, soja, kikkererwten of bruine bonen. In zijn pilootfabriek Food Pilot heeft ILVO recent ook een lijn in gebruik genomen om onderzoek uit te voeren naar mogelijke industriële toepassingen voor deze plantaardige eiwitten.

Bron: L'Echo / eigen verslaggeving

Beeld: Bio-Planet

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek