Wallonië telt 20 tot 25 wolven, maar populatie blijft "ongunstig"
nieuwsIn Wallonië leven momenteel tussen 20 en 25 wolven, verspreid over drie gebieden in de Hoge Venen en de Belgische Eifel. Dat blijkt maandag uit cijfers van Waals minister van Landbouw en Plattelandszaken Anne-Catherine Dalcq (MR).
"De huidige strategie is niet om een drempel vast te stellen waarboven de aanwezigheid van de wolf problematisch wordt. De schade die in een gebied wordt aangericht is niet recht evenredig met het aantal wolven", aldus de minister, die erop wijst dat wanneer een wolf schade veroorzaakt, "de twijfel altijd in het voordeel van de boer speelt bij schadevergoedingsprocedures".
Volgens Dalcq worden jaarlijks een dertigtal schapen en een tiental runderen gedood of verwond door een wolf. Daarbij zijn evenwel ook gevallen die mogelijk verband houden met loslopende honden. "De wolf bevindt zich nog steeds in een ongunstige situatie in Wallonië. (...) Het is en blijft een beschermde diersoort", aldus de minister.
Niet welkom
De wolf wordt echter niet door iedereen verwelkomd. Waar organisaties als Welkom Wolf deze dieren maar al te graag zien floreren in een natuurlijke biotoop, kijken vele landbouwers met argusogen naar de herintroductie van deze predator. In het Nederlandse Utrecht was er recent nog commotie nadat een wolf een meisje had aangevallen, al kwam ze er met lichte verwondingen van af.
Jan Loos van Welkom Wolf deelde eerder in Vilt nog tips voor wie met een wolf in contact komt. "Afstand houden", zegt Loos. "Dat zal de wolf ook al doen, uit eigen beweging. Komt hij dichter, dan kan je het dier doen schrikken om het weg te jagen. Maar nog beter maak je een foto van de wolf en meld je het aan onze organisatie, zodat we de bewegingen van de dieren in kaart kunnen brengen."
Volgens Loos zijn wolven timide en zullen de dieren niet zomaar de confrontatie met mensen opzoeken. Confrontaties met bijvoorbeeld loslopende honden kunnen de dieren echter agiteren.

Bron: Belga, eigen berichtgeving