VUB lanceert keuzevak interdisciplinaire duurzaamheid

Vanaf dit academiejaar kunnen alle bachelorstudenten van de Vrije Universiteit Brussel het keuzevak ‘Interdisciplinary Course on Sustainability’ volgen. Deze nieuwe Engelstalige cursus behandelt duurzaamheid vanuit verschillende disciplines en komt er na een succesvolle tweedaagse klimaatbootcamp eerder dit jaar. “We willen jongeren via theorie en praktijk de nodige kennis en tools aanreiken om duurzame veranderingen te realiseren”, vertellen initiatiefneemster professor Cathy Macharis en co-titularis Waldo Galle. De scope is breder dan enkel milieuthema’s en snijdt bijvoorbeeld ook het thema voeding aan. “Bedrijven, organisaties of overheidsdiensten die hiermee bezig zijn, mogen onze studenten een duurzaamheidsuitdaging voorleggen waar de sector tegenaan loopt.”
10 september 2019  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:49
Lees meer over:

Vanaf dit academiejaar kunnen alle bachelorstudenten van de Vrije Universiteit Brussel het keuzevak ‘Interdisciplinary Course on Sustainability’ volgen. Deze nieuwe Engelstalige cursus behandelt duurzaamheid vanuit verschillende disciplines en komt er na een succesvolle tweedaagse klimaatbootcamp eerder dit jaar. “We willen jongeren via theorie en praktijk de nodige kennis en tools aanreiken om duurzame veranderingen te realiseren”, vertellen initiatiefneemster professor Cathy Macharis en co-titularis Waldo Galle. De scope is breder dan enkel milieuthema’s en snijdt bijvoorbeeld ook het thema voeding aan. “Bedrijven, organisaties of overheidsdiensten die hiermee bezig zijn, mogen onze studenten een duurzaamheidsuitdaging voorleggen waar de sector tegenaan loopt.”

Het keuzevak duurzaamheid aan de VUB wordt onderwezen in de vorm van een reeks lezingen van academische experts, waaronder professoren van de eigen universiteit, ondernemers en beleidsmakers. Zij zullen het hebben over verschillende facetten en thema’s binnen duurzaamheid. Onder meer klimaat(verandering), productie, mobiliteit, energie, beleid, ondernemen, samenleving en gezondheid komen aan bod.

“Ook de uitdagingen waar onze voedselproductie en -consumptie voor staat inzake duurzaamheid kunnen aan bod komen”, vertelt professor Macharis aan VILT. Ze is dan ook vragende partij voor concrete probleemstellingen die aangereikt kunnen worden door bedrijven, non-profitorganisaties of beleidsagentschappen. “Onze studenten gaan dan op zoek naar een oplossing. Met deze bedrijfsopdracht willen we hen al eens laten proeven van wat er zich vandaag in onze samenleving afspeelt. De studenten van vandaag zijn immers de change-makers van morgen.”

De interdisciplinaire focus die verdergaat dan enkel milieuthema’s is een bewuste keuze, licht vaktitularis Macharis toe: “Duurzaamheid omvat veel verschillende aspecten. Vandaar dat er binnen het vak ‘Interdisciplinary Course on Sustainability’ experten uit verscheidene domeinen langskomen om hun kennis met onze studenten te delen. Voor de complexe problemen waar onze maatschappij voor staat, is het trouwens ook nodig om over de grenzen van vakgebieden heen samen te werken aan oplossingen. De sprekers die het over voeding zullen hebben, zijn onderzoeker Tom Deliens en professor Peter Clarys, beiden werkzaam aan VUB.” Professor Clarys liet zich eerder opmerken in een video van het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) waarin hij uitlegde waarom melk niet moet in de mate dat gezondheidsaanbevelingen en promotiecampagnes het voorhouden.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek