Vrije val Belgische economie lijkt voorbij

De crash van de economische activiteit in België en de eurozone lijkt achter de rug. Het Belgische ondernemersvertrouwen stijgt onverwacht in januari en de activiteit van de Europese industrie en dienstensector houdt iets beter stand dan in december. Economen blijven echter zeer behoedzaam en waarschuwen nog steeds dat het te vroeg is om van het begin van een opleving te spreken.
24 januari 2009  – Laatste update 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

De crash van de economische activiteit in België en de eurozone lijkt achter de rug. Het Belgische ondernemersvertrouwen stijgt onverwacht in januari en de activiteit van de Europese industrie en dienstensector houdt iets beter stand dan in december.

Na de talloze onheilsberichten van de jongste maanden werden vrijdag enkele beter dan verwachte macro-economische cijfers gepubliceerd. De indicator van het Belgische ondernemersvertrouwen steeg tot -27,7 punten. In december had de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank een recordlaagte van -31,3 punten bereikt. Economen voorspelden voor januari een terugval tot -33 punten.

De vooruitgang is te danken aan de verwerkende nijverheid. Die zag de bestellingen herstellen en het productietempo versnellen. Bovendien daalden de voorraden. Het is al de tweede keer in drie dagen dat er goed nieuws komt over de Belgische economie, want dinsdag bleek dat ook het consumentenvertrouwen is toegenomen.

De industrie en de dienstensector van de eurozone krijgen eveneens wat ademruimte. De activiteit daalt nog altijd, maar minder snel dan in december, blijkt uit een peiling bij de aankoopdirecteurs. Blijkbaar begint de conjunctuur te profiteren van de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank, de ontspanning van de interbankenmarkt en de relanceplannen van de regeringen. Ook de terugval van de olieprijs helpt.

Economen blijven echter zeer behoedzaam en waarschuwen nog steeds dat het te vroeg is om van het begin van een opleving te spreken. Ze verwijzen naar enkele tegenvallende details in de peiling van de Nationale Bank. De capaciteitsbenutting in de industrie zakte in het vierde kwartaal tot 74,7 procent, het laagste peil in 15 jaar. Voorts bleef het economisch klimaat in de handel verslechteren, omdat de omzet en de bestellingen dalen.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek