Voortplantingsgraad Waalse koeien in dalende lijn

Uit cijfers van de voorbije twintig jaar blijkt dat de voortplanting van koeien in dalende lijn gaat. Dat heeft de Waalse landbouworganisatie Association wallonne de l'élevage (AWE) gemeld. "In Wallonië is het aantal kalveren per koe in twintig jaar tijd met 10 procent gedaald, en is het aantal bevruchtingen dat tot een dracht moet leiden in constante groei", legt AWE uit. Deze cijfers zouden overeenstemmen met hetgeen opgetekend wordt in andere landen met een grote veepopulatie.
15 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Uit cijfers van de voorbije twintig jaar blijkt dat de voortplanting van koeien in dalende lijn gaat. Dat heeft de Waalse landbouworganisatie Association wallonne de l'élevage (AWE) gemeld. "In Wallonië is het aantal kalveren per koe in twintig jaar tijd met 10 procent gedaald, en is het aantal bevruchtingen dat tot een dracht moet leiden in constante groei", legt AWE uit.

Volgens AWE is de daling van de voortplantingsgraad te verklaren door de aanzienlijke verhoging van de potentiële productie van melk of vlees van de dieren. Die dieren worden in hoofdzaak geselecteerd en verzorgd om meer te produceren. Bijgevolg zijn ze gevoeliger voor voortplantingsproblemen, aldus AWE.

De fokkerijorganisatie heeft twee instrumenten ontwikkeld waarmee ze enerzijds het probleem objectief in kaart wil brengen en anderzijds de oorzaken wil identificeren. Het gaat om een softwareprogramma en een methode om de oorzaken van een lagere bevruchtingsgraad te analyseren.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek