Voormalig activist stelt groen doemdenken aan de kaak
nieuwsBjörn Lomborg is professor in de statistiek aan de universiteit van Aarhus en zijn boek 'De sceptische milieubeschermer' is één lange aanval op het doemdenken dat de de groene beweging drijft. Want "in tegenstelling tot wat de publieke opinie denkt, worden op verreweg de meeste gebieden de doelstellingen voor de bescherming van volksgezondheid en leefmilieu wel degelijk gehaald", zo schrijft hij.
En de ontbossing dan? "Niks aan de hand", vindt Lomborg. Dat dit verschijnsel de jongste 30 jaar sterk is toegenomen, zoals het Wereld Natuurfonds onlangs nog stelde, klopt volgens de professor niet. "Sinds de opkomst van de landbouw heeft de wereld zo'n 20 procent van zijn bossen verloren, maar de jongste vijftig jaar is die trend gestopt en blijven bossen 30 procent van de aarde bedekken".
Maar er verdwijnen toch steeds meer plant- en diersoorten? Ook niet waar, volgens de Deen, want we raken niet elk jaar vele tienduizenden soorten kwijt. In werkelijkheid sterft jaarlijks, volgens officiële cijfers, nauwelijks 0.08 procent van onze flora en fauna.
Maar dat de luchtvervuiling angstwekkend toeneemt, dat kan toch niet worden onkend? Toch wel, zegt professor Lomborg. In Londen is de uitstoot van zwaveldioxide lager dan ooit sinds de 16de eeuw, en in de VS heeft loodvrije benzine het loodgehalte in de lucht met 97 procent verminderd. "Luchtvervuiling", zo concludeert Lomborg, "is geen nieuw verschijnsel dat steeds erger wordt, maar een oud probleem dat gunstig evolueert". En ook onze oceanen worden volgens de prof steeds schoner.
Tot voor kort kwamen dergelijke aanvallen op het milieu-doemdenken vooral uit rechtse hoek. Maar Lomborg, een gewezen lid van Greenpeace, behoort tot het groeiende koor van dissidenten uit de linkerzijde. Dat maakt zijn eindconclusie voor groene activisten nog minder verteerbaar. Want die stelling luidt dat "het lot van de mensheid volgens vrijwel elke meetbare indicator beter wordt, en niet slechter". Met één, dankzij president Bush, heel actuele uitzondering: ook Lomborg maakt zich grote zorgen over de klimaatsverandering (het broeikaseffect), die hij beschouwt als waarschijnlijk de grootste bedreiging voor onze wereld.
Bron: Belga