Voorlopig akkoord over invoer rundvlees tussen EU en VS

De EU en de VS hebben een voorlopig akkoord bereikt over het sinds 1988 aanslepende handelsgeschil over de invoer van Amerikaans rundvlees. Dat heeft eurocommissaris voor Handel Catherine Ashton woensdag aangekondigd. In het akkoord belooft de Europese Unie om meer hormonenvrij rundvlees uit de VS taksvrij in te voeren.
6 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een voorlopig akkoord bereikt over het sinds 1988 aanslepende handelsgeschil over de invoer van Amerikaans rundvlees. Dat heeft eurocommissaris voor Handel Catherine Ashton woensdag aangekondigd. In het akkoord belooft de Europese Unie om meer hormonenvrij rundvlees uit de VS taksvrij in te voeren.

Zo zouden de Amerikanen de eerste drie jaar van het akkoord 20.000 ton extra rundvlees mogen uitvoeren naar Europa. Vanaf het vierde jaar zou dat aantal opgetrokken worden tot 45.000 ton. In ruil zullen de Verenigde Staten geen nieuwe handelssancties tegen Roquefortkaas, mineraalwater en een aantal andere Europese voedingsproducten invoeren.

De huidige, reeds versoepelde Amerikaanse sancties zouden na drie jaar afgeschaft worden. "We hebben een overeenkomst bereikt die ons een pragmatische weg voorwaarts biedt in dit aanslepende geschil", zo verklaarden Ashton en de Amerikaanse handelsgezant Ron Kirk woensdag in een gemeenschappelijke mededeling. Beide partijen moeten nu ruggenspraak houden met hun achterban, vooraleer het akkoord geformaliseerd kan worden.

Uit gezondheidsoverwegingen verbiedt de EU al sinds de jaren tachtig de invoer van Amerikaans en Canadees vlees dat afkomstig is van runderen die met groeihormonen werden behandeld. Dat leidde tot een ware procedureslag in de schoot van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). In 1999 kregen de VS en Canada de toestemming om jaarlijks vergeldingsmaatregelen ten belope van 116,8 miljoen dollar toe te passen op Europese producten.
 

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek