"Voor landbouw komt er nooit grond bij"
nieuwsLandbouwers in het Gentse havengebied blijven het oneerlijk vinden dat zij tweemaal opdraaien voor de uitbreidingsplannen van de industrie. De haven liet opgekochte terreinen tientallen jaren braak liggen zodat watervogels er een onderkomen vonden. Nu op die plaats toch industrie komt, moeten landbouwers grond afstaan als natuurcompensatie. "Voor landbouw komt er nooit ruimte bij", klagen jonge boeren uit de regio.
In het Gentse havengebied kregen de landbouwers meer uitleg omtrent de plannen van de Vlaamse overheid om hun gronden om te vormen tot broedgebied voor watervogels, schrijft De Morgen. De weinige open ruimte voor landbouw in het door industrie ingesloten dorpje Desteldonck dreigt verloren te gaan door een natuurcompensatiegebied dat in totaal 222 hectare groot moet zijn.
Landbouwer Bart Polfliet uit Desteldonck stelt vast dat de boeren twee keer het gelag moeten betalen. Eerst speelde hij acht hectare gornd kwijt aan industrie, nu dreigt hij opnieuw 15 hectare te verliezen. Dat komt neer op 35 procent van zijn totaal areaal. Hij heeft weinig begrip voor de haven die de gronden eerst liet braakliggen en vervolgens de natuurcompensatie afwentelt op de boeren in plaats van een oplossing te zoeken op de eigen terreinen.
De zoekzone voor de natuurcompensatie is voor meer dan de helft eigendom van drie jonge landbouwers, onder wie Bart zelf. Als jong landbouwerskoppel willen hij en zijn vrouw nog een hele tijd verder boeren, maar hij beseft dat een landbouwbedrijf niet eenvoudig te verhuizen is en grond bijkopen ook moeilijk is. "Er is nu eenmaal weinig landbouwgrond beschikbaar", zegt Polfliet, "en elke hectare die verdwijnt, is definitief weg want landbouwgrond wordt nergens gecompenseerd." Ook collega-landbouwer Wim Van Hecke valt met 70 procent van zijn landbouwgrond in de zoekzone. "Zoals de plannen er nu uitzien, is het gedaan met mijn bedrijf", klinkt het somber.
Piet Vanthemsche ging als voorzitter van Boerenbond op bezoek bij een groep land- en tuinbouwers in het Gentse havengebied. In Boer & Tuinder komt ook hij tot het besluit dat de landbouw de dupe is. "Een voorstel om afgegraven zandontginningsgebied (40 ha) aan te wenden als natuurcompensatie, wordt opzijgeschoven en ook een suggestie voor het gebruik van een vroegere industriële site (40 ha) om natuur te creëren, wordt voorlopig niet aanvaard", verklaart Vanthemsche. "Men zou bijna denken dat het – het koste wat het wil – landbouwgronden moeten zijn die omgezet worden in natuur", aldus Vanthemsche.
Hij vindt dat dit indruist tegen alle regels van zuinig ruimtegebruik die de Vlaamse overheid vooropstelde. Boerenbond zal dit zowel bij de Gentse haven als bij de Vlaamse regering aankaarten. "We zullen tegenvoorstellen formuleren, die de landbouw zoveel mogelijk ontzien, en het gesprek aangaan over flankerende maatregelen", zegt Vanthemsche, "waarbij ik hoop dat men zal willen luisteren naar de rechtmatige argumenten van de landbouw."
Bron: De Morgen/Boer&Tuinder