header.home link

Voor het eerst Afrikaanse varkenspest ontdekt bij Duitse biovarkenshouderij

19 juli 2021

Voor het eerst in Duitsland is bij tamme varkens de Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld. Dat meldde het ministerie van Landbouw. Tot nu toe was de ziekte in Duitsland alleen nog maar bij wilde varkens voorgekomen.

De Afrikaanse varkenspest werd gevonden bij tamme varkens op een biologische boerderij in de oostelijke deelstaat Brandenburg, in het gebied op de grens met Polen waar de ziekte al circuleerde bij wilde varkens. De gevallen werden donderdag bevestigd door het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI), het Duitse federale onderzoeksinstituut voor dierengezondheid.

Rond de twee boerderijen worden beschermings- en controlezones ingericht en de 200 dieren werden ondertussen geruimd. Het risico dat een uitbraak zich voordoet op een biologische boerderij, waar de dieren vrije uitloop krijgen, is groter dan op landbouwbedrijven met gesloten stallen.

Het ministerie van Consumentenbelangen in Brandenburg liet bovendien weten dat de ziekte is geconstateerd bij twee varkens die iemand uit Letschin als huisdieren hield. Deze zijn ook afgemaakt en vernietigd.

“Voorpost voor West-Europa”

"Bijna een jaar lang hebben we alles in het werk gesteld om ons tegen de enorme ziektedruk vanuit Polen te weer te stellen", zei Ursula Nonnemacher, minister van Volksgezondheid van de deelstaat Brandenburg. "Ik betreur de eerste gevallen bij boerderijvarkens ten zeerste, maar helaas kon deze mogelijkheid nooit volledig worden uitgesloten."

De deelstaatregering wil koste wat kost voorkomen dat deze zeer besmettelijke varkenspest overslaat naar andere boerenbedrijven. "We zijn de voorpost voor heel West-Europa", aldus Nonnemacher. "We moeten absoluut voorkomen dat AVP zich verder naar het westen uitbreidt. We zoeken nog uit hoe deze virusoverdracht tot stand is gekomen".

Cijfers van ADIS, het Europese informatiesysteem rond dierenziektes, tonen dat er sinds januari van dit jaar al 966 uitbraken van AVP werden gemeld in Duitsland, allemaal bij wilde zwijnen. Uitbraken bij landbouwdieren waren er vooral in Oost-Europese landen, zoals Roemenië (558 in 2021), Servië (33) en Polen (20).

AVP-uitbrakensindsjan-2021-cijfersADIS-979

De Afrikaanse varkenspest vormt geen gevaar voor de mens, maar is heel besmettelijk voor varkens en everzwijnen, die er ernstige bloedingen van krijgen. In België dook de ziekte in september 2018 voor het eerst op bij everzwijnen in de provincie Luxemburg. Eind 2020 werd België er officieel vrij van verklaard, waardoor de beperkingen op de uitvoer van Waals en Vlaams varkensvlees volledig wegvielen.

Bron: Belga / Foodlog / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek