Vogelpestvariant H5N1 in acht landen dit voorjaar

Dit voorjaar zijn in acht landen besmettingen aangetroffen met hoogpathogene vogelpest bij pluimvee. Dat blijkt uit een overzicht van wereldvoedselorganisatie OIE. In landen als Egypte en Indonesië is H5N1 wijdverspreid onder pluimvee. Het gros van de besmettingen wordt bij erg kleinschalige pluimveehouderijen aangetroffen.
27 mei 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11

Dit voorjaar zijn in acht landen besmettingen aangetroffen met hoogpathogene vogelpest bij pluimvee. Dat blijkt uit een overzicht van wereldvoedselorganisatie OIE. In landen als Egypte en Indonesië is H5N1 wijdverspreid onder pluimvee. De 'backyard farms' in Indonesië, waar pluimvee op een kleinschalige manier wordt gehouden, worden vaak getroffen door het virus.

In Egypte zijn in de periode van 1 april tot 15 mei 34 besmettingen met hoogpathogene vogelpest H5N1 aangetroffen . Bij de besmettingen waren acht professionele bedrijven, waarvan zes bedrijven gevaccineerd waren tegen het vogelpestvirus.

In Indonesië komt H5N1 wijdverspreid voor onder pluimvee. Via routinecontrole wordt pluimvee in ruim 67.000 dorpen onderzocht op vogelpest. Hieruit blijkt dat gemiddeld bij 1,5 van de duizend onderzochte dorpen H5N1 wordt aangetroffen. Regionaal loopt dit op tot ruim negen van de duizend dorpen. Pluimvee wordt in Indonesië vooral kleinschalig gehouden in zogeheten ’backyard farms’.

In Bangladesh zijn dit voorjaar drie uitbraken van H5N1 geweest, terwijl in Laos een besmetting werd vastgesteld bij een leghennenbedrijf met ruim 1.000 hennen. In Mongolië is H5N1 vastgesteld bij een koppel wilde zwanen. In Viëtnam zijn besmettingen gemeld in vier provincies en in Israël is H5N1 vastgesteld bij twee vogels in een dierentuin.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek