nieuws

Vogelkers doet natuurbeheerders naar Roundup grijpen

nieuws
De Amerikaanse vogelkers is zo een grote woekeraar dat ‘groene jongens’ zich laten verleiden tot het gebruik van glyfosaat, beter bekend onder de merknaam Roundup.
7 september 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:16
Lees meer over:

De Amerikaanse vogelkers is zo een grote woekeraar dat ‘groene jongens’ zich laten verleiden tot het gebruik van glyfosaat, beter bekend onder de merknaam Roundup. Onder meer in het Diepenbeeks gemeentebos wordt de onkruidverdelger ingezet. "Zonder glyfosaat zouden we alle jonge scheuten met de hand moeten uittrekken", verklaart Groen!-schepen Hugo Leroux. Natuurpunt beperkt het glyfosaatgebruik tot een minimum.

In het Bijenbergbos in Diepenbeek gebruiken natuurbeheerders het herbicide Roundup om Amerikaanse vogelkers te bestrijden. Tot enkele jaren geleden was natuurgebied De Maten, waar het dennenbos deel van uitmaakt, overwoekerd door vogelkers. Boswachter Jan Appermont van Natuur en Bos noemt het "een heel vervelende keuze, maar de enige manier om een mooi biotoop te verkrijgen".

Schepen Hugo Leroux zou het ook liever anders zien want de gemeente Diepenbeek houdt het openbaar domein al sinds 2009 onkruidvrij zonder herbiciden. "Het zou fijner zijn als dat ook niet nodig was in het gemeentebos, maar het is de enige optie om de Amerikaanse vogelkers klein te krijgen", zegt hij in het Belang van Limburg.

De krant polste ook bij Natuurpunt, beheerder van De Maten, naar het gebruik van glyfosaat. "Dat wordt alleen gebruikt in uitzonderlijke gevallen, als er een dominantie is van één soort, en dan alleen nog in gecontroleerde omstandigheden", zegt Stefan Versweyveld, hoofd natuurbeheer bij Natuurpunt.

Een uitzonderlijk geval is de bestrijding van vogelkers op droge zandgronden, in bossen die jarenlang verwaarloosd zijn. Natuurpunt spuit het middel niet, maar brengt het via inkepingen aan in de bomen. Om het gebruik verder te beperken, experimenteert de natuurvereniging nu met een kleine grondfrees op een bosmaaier voor de bestrijding van vogelkersscheuten.

Amerikaanse vogelkers werd in het begin van de 20ste eeuw massaal aangeplant als vulhout in de dennenbossen. In het Bijenbergbos is men er bijna in geslaagd om de "bospest" weg te krijgen. "We zijn drie jaar bezig met vrijwilligers die de vogelkers als brandhout gebruiken", zegt boswachter Appermont. "Inhakken en het glyfosaat in de inkeping spuiten, geeft het beste resultaat. Onder een boom die omgezaagd wordt, krijg je vrij snel een tapijt van zaailingen." Het einddoel is een bos met meer inheemse bomen en struiken zoals eik, berk, lijsterbes en sporkehout.

Bron: Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek