Voedselhelden en het recht op goed voedsel in de kijker tijdens 'Week van goed eten'

Van 12 tot 21 januari is het de ‘Week voor goed eten’. Het initiatief van Rikolto wil het recht op goed eten, en de mensen die er elke dag werk van maken, in de schijnwerpers zetten. Tijdens de actieweek kan je op veel plaatsen een zak vol ‘goed eten’ kopen van de lokale boer, worden voedselhelden gevierd en leren scholieren over de impact van voeding op mens en planeet.

12 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 12 januari 2024 14:04
Lees meer over:
week van goed eten campagnebeeld

“Goed eten is nog lang geen recht voor iedereen”, zegt Jelle Goossens, woordvoerder van Rikolto, het vroegere Vredeseilanden. “Bijna de helft van de wereldbevolking kan zich simpelweg geen gezond en gevarieerd dieet veroorloven. Bovendien leven veel boeren in onzekerheid.” Betere toegang tot gezond, milieuvriendelijk, fair en betaalbaar eten zou volgens Rikolto een groot verschil maken in de wereld. “Het is onze goedkoopste gezondheidszorg, maar ook het inkomen voor miljoenen boerenfamilies. Goed eten is bovendien het krachtigste wapen in de strijd tegen klimaatverandering”, klinkt het.

IMG_20230118_115055

Om het recht op goed eten in België en in de rest van de wereld onder de aandacht te brengen, lanceerde Rikolto vorig jaar een nieuwe campagne: ‘Geef om goed eten’. Net als vorig jaar worden er door Rikolto verschillende acties ondernomen om die boodschap naar buiten te brengen. Eén van die acties is de verkoop van Rikolto-zakken vol 'goed eten'. Op een veertigtal plaatsen werkt Rikolto daarvoor samen met lokale boeren en leveranciers. In de zak zullen er seizoensgroenten zitten met een recept voor een gerecht of alles voor een ontbijt of brunch. “Met deze actie brengen we niet alleen goed eten op het bord van mensen, maar tonen we ook het gezicht van de producenten die er elke dag voor in de weer zijn”, aldus Goossens. De winst van de actie gaat naar de Rikolto-projecten om wereldwijd te werken aan een eerlijk, transparant en milieuvriendelijk voedselsysteem.

Voedselhelden

“Niet alleen boeren en boerinnen zorgen voor ons goed eten”, duidt Goossens. “Elke dag zijn er overal mensen en organisaties die daar alles voor geven. Denk aan koks, leerkrachten, onderzoekers en ga zo maar door. Meestal blijven ze op de achtergrond, maar tijdens de Week Voor Goed Eten wil Rikolto ook hen zichtbaar maken.” Via de site kunnen kan er communicatiemateriaal aangevraagd worden waarmee alle ‘voedselhelden’ in de kijker kunnen gezet worden.

Schoolkinderen

Over die kansen en uitdagingen in het voedselsysteem zullen in heel Vlaanderen scholieren meer leren met behulp van de Goed Eten-quiz. “Voedselwijsheid is de basis voor goede eetgewoonten”, zegt Goossens. In Leuven, Gent en Antwerpen werkt Rikolto samen met scholen om van goed eten op school een evidentie te maken. “Goed eten op school maakt kinderen gezonder, helpt hen beter leren en bestrijdt kansarmoede”, gaat Goossens verder. “Samen met experten pleiten we bij onze overheden om over de brug te komen met de nodige investeringen hiervoor.”

Internationale weerklank

De Week Voor Goed Eten krijgt ook internationaal weerklank. Wereldwijd werkt Rikolto samen met 33 steden. Tijdens de 'Week van goed eten' zullen leerlingen uit Hanoi in Vietnam tussen elkaar strijden om de lekkerste salade te maken met seizoensgroenten en -fruit en zonder voedselverspilling. De focus op een gezonde lunch komt niet uit de lucht gevallen voor Rikolto. “Ook in Vietnam zorgen ongezonde eetpatronen voor veel gezondheidsproblemen”, zegt Goossens. “Bovendien is de voedselveiligheid er geen evidentie door overmatig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.” Goed eten op school begint daarom al op het veld. Rikolto zette een samenwerking op voor een systeem voor kwaliteitscontrole waarmee boeren, handelaars en consumenten elkaar transparant controleren. Het systeem is zo populair dat het nu in meerdere provincies door de overheid wordt uitgedragen. “Van België tot Vietnam: goed eten verbindt mensen, van stad tot platteland”, besluit Goosens.

Nieuwe campagne Rikolto wil iedereen laten geven om goed eten
Uitgelicht
‘Geef om goed eten.’ Met die slogan heeft Rikolto, het vroegere Vredeseilanden, de Week Voor Goed Eten gelanceerd. Naast een geldinzamelactie, roepen vrijwilligers op om werk...
17 januari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Rikolto

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek