Voedselcrisis: Wereldleiders spelen elkaar zwartepiet toe
27 juni 2022De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen zeggen dat Rusland verantwoordelijk is voor de verergering van de wereldwijde voedselcrisis. Poetin van zijn kant legt de schuld voor de ontwrichte voedselmarkt bij het “cynische” Westen.
De oorlog die Rusland voert in Oekraïne verergert de toestand door de Zwarte Zee te blokkeren, graansilo's en havens te bombarderen en de Oekraïense landbouwinfrastructuur te beschadigen. De G7-buitenlandministers kwamen vrijdag bijeen in Berlijn op een conferentie over voedselzekerheid, voorafgaand aan de top in Elmau (Beieren), waar ze Rusland oproepen om "de aanvallen en bedreigingen te staken en de havens van Oekraïne aan de Zwarte Zee open te stellen voor het uitvoeren van levensmiddelen".
"Alle sancties van de G7 voorzien in uitzonderingen, zodat Russische levensmiddelen en landbouwproducten op de wereldmarkt kunnen komen", luidt het in een verklaring van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het "valse verhaal en de desinformatie van Rusland over de opgelegde sancties" werden afgewezen.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, zei dat 345 miljoen mensen het risico lopen te lijden onder voedselschaarste. Ze gaf nog aan dat er dit jaar "meer dan 44 miljard euro nodig zal zijn, waarvan tot nu toe slechts de helft is begroot". De oorzaken van de voedselcrisis hebben deels te maken met klimaatverandering en de coronapandemie, "maar pas met de inval van Rusland in Oekraïne is de golf een tsunami geworden". Baerbock beschuldigde Rusland ervan honger "als wapen" te gebruiken en "de hele wereld te gijzelen".
Poetin verdedigt standpunt Rusland op Brics Plus
Poetin speelde de bal meteen terug en beschuldigde op zijn beurt het Westen. "De voedselmarkt is ontwricht op de ergst mogelijke manier", zei Poetin tegen leiders van de "Brics Plus"-groep: Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika, Algerije, Egypte, Senegal, Indonesië, Cambodja en Argentinië. Hij hekelde het "cynisme" van de westerse landen, meer bepaald van de Verenigde Staten. Hij beschuldigde de VS van "destabilisatie van de wereldwijde landbouwproductie" door beperkingen op te leggen aan Russische en Wit-Russische leveringen van meststoffen en door "belemmeringen" op te werpen voor de Russische export van tarwe.
"De prijsstijging van landbouwgrondstoffen zoals tarwe heeft de ontwikkelingslanden het hardst getroffen. De markten waar brood en meel levensmiddelen zijn voor het grootste deel van de bevolking", zei Poetin. Hij ontkende opnieuw dat Moskou een rol speelt in de voedselcrisis, zoals het Westen zegt.
Rusland is "een verantwoordelijke speler op de wereldwijde voedselmarkt" en blijft "bereid al zijn verplichtingen inzake de levering van landbouwproducten en meststoffen eerlijk na te komen", meent Poetin. Hij voegde er nog aan toe "een zeer goede oogst" te verwachten en zei dat Rusland volgend jaar "waarschijnlijk" 50 miljoen ton graan kan leveren, na de 37 miljoen ton die dit jaar wordt verwacht.
Bron: Belga / Eigen verslaggeving