"Voedingsmiddelen bevatten teveel kleurstoffen"

Volgens Test-Aankoop is de bestaande Europese regelgeving omtrent kleurstoffen in voeding veel te laks waardoor fabrikanten nog al te vaak kleurstoffen aan onze voedingsmiddelen toevoegen om ze verser, lekkerder en gezonder te doen lijken. De consumentenorganisatie eist daarom strengere wetgeving.
24 september 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13

Volgens Test-Aankoop zijn de Europese regels omtrent kleurstoffen in voeding veel te laks waardoor fabrikanten al te vaak kleurstoffen toevoegen aan voedingsmiddelen om ze verser, lekkerder en gezonder te doen lijken. Test-Aankoop eist strengere wetgeving, met een vermindering van het aantal toegelaten kleurstoffen, hun toegelaten gehaltes en de voedselgroepen waarin ze gebruikt mogen worden.

Kleurstoffen bieden technisch gezien geen meerwaarde aan etenswaren en overtollig gebruik is niet zonder risico, waarschuwt Test-Aankoop. Zo kunnen sommige kleurstoffen onder meer allergische reacties uitlokken of hyperactiviteit. Mogelijke schadelijke effecten worden wel onderzocht, waarna per stof een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) per kilogram lichaamsgewicht wordt bepaald, maar dat onderzoek is volgens Test-Aankoop niet altijd toereikend.

Toch worden kleurstoffen rijkelijk gebruikt, klaagt de organisatie die de stoffen aantrof waar de consument ze niet altijd zou verwachten, zoals in bakkerijproducten, sauzen, soepen en vlees- en visbereidingen. "Doordat kleurstoffen vaak in ons basisvoedsel zitten, kunnen vooral kinderen omwille van hun lagere gewicht de plafonds snel overschrijden", waarschuwt de consumentenorganisatie. Een kind dat 20 kg weegt, komt al gevaarlijk dicht bij de ADI-grens voor de kleurstof cochenille wanneer het op één dag een brikje aardbeiendrank, een blik limonade en enkele bollen roomijs eet. Voeg daarbij enkele boterhammen surimi en wat worst en de grens is overschreden, berekende Test-Aankoop.

De organisatie roept de consument op onnodige kleurstoffen te vermijden en stelt online een volledige databank ter beschikking met een beoordeling van alle additieven: www.test-aankoop.be/additief.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek