Voedingsindustrie noemt prijzencontrole "arbitrair"

nieuws
De regering heeft een wetsontwerp klaar voor de invoering van prijzencontrole. "In theorie biedt de nieuwe procedure meer rechtszekerheid dan de oude wet van 1945", zegt de voedingsindustrie, "maar ook de nieuwe wet blijft zeer arbitrair." Sectorfederatie FEVIA wijst op nefaste gevolgen voor de economie.
3 oktober 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:19
Lees meer over:

De regering heeft een wetsontwerp klaar voor de invoering van prijzencontrole. "In theorie biedt de nieuwe procedure meer rechtszekerheid dan de oude wet van 1945", zegt de voedingsindustrie, "maar ook de nieuwe wet blijft zeer arbitrair." Sectorfederatie FEVIA wijst op nefaste gevolgen voor de economie, met name een verzwakking van de rendabiliteit van bedrijven en minder investeringen en innovaties.

De regering heeft een wetsontwerp ingediend dat de mededingingsregels en de prijscontrolemechanismen hervormd. Het Mededingingscollege krijgt de mogelijkheid om voorlopige maatregelen te nemen, tot zelfs een prijsblokkering of verplichte prijsvermindering. Prijsingrepen zijn al mogelijk sinds de oude wet van 1945. Die gaf de minister de mogelijkheid om in te grijpen in de prijzen om de bevoorrading van het land te vrijwaren. Op 1 april van dit jaar is deze oude wet nog ingeroepen om de prijzen van gas en elektriciteit te bevriezen. Maar daarbuiten werd de wet zo goed als nooit meer toegepast.

Het nieuwe wetsontwerp bevestigt de mogelijkheid om in te grijpen in de prijzen en voorziet hiervoor zelfs een automatische procedure in samenwerking met het Prijzenobservatorium en het Mededingingscollege. Wanneer het Prijzenobservatorium een probleem vaststelt inzake prijzen of marges, een abnormale prijzenevolutie of een structureel marktprobleem, kan het de betrokken partijen raadplegen en brengt het verslag uit aan de minister en de Mededingingsautoriteit.

Indien het dringend is om schade te vermijden voor het algemeen economisch belang, kan het Mededingingscollege, na de partijen gehoord te hebben, voorlopige maatregelen nemen voor een maximale periode van zes maanden. Het Hof van Beroep in Brussel spreekt zich binnen die termijn uit over de eventuele bevestiging, wijziging of vernietiging van de voorlopige maatregel. 

In theorie biedt de nieuwe procedure meer rechtszekerheid dan de oude wet van 1945, die zo goed als volledige vrijheid gaf aan de minister om naar eigen goeddunken in te grijpen in de prijzen. Toch noemt FEVIA, de federatie van de voedingsindustrie in België, ook de nieuwe wet zeer arbitrair en wel om volgende redenen: het begrip 'abnormale prijzen of marges' wordt niet omschreven, het Prijzenobservatorium kan maar hoeft de betrokken partijen niet te horen en het is onduidelijk welke voorlopige maatregelen het Mededingingscollege kan nemen in welke omstandigheden.

De regering hoopt door deze nieuwe wet de prijzen van de voedingsmiddelen in de Belgische winkelketens beter in lijn te brengen met onze buurlanden. Volgens FEVIA is een prijsinterventie hiervoor geen efficiënt instrument en verzwakt het de rendabiliteit en investeringsbereidheid van de sector. "Als de regering echt werk wil maken van de strijd tegen de inflatie, kan zij beter samen met de bedrijven nadenken over de onderliggende oorzaken van de prijsstijgingen en deze samen aanpakken in het kader van een Europees afgestemde strategie", adviseert FEVIA.

Bron: FEVIA

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek