Voederinsecten kweken in kippenmest? In theorie kan het

Via een omweg kunnen kippen hun eigen mest opeten, als die mest gebruikt wordt om vliegenlarven te kweken. Dat blijkt uit een studie waarmee dierenarts Carl-Victor Deweer de EOS-prijs voor beste scriptie in de wetenschappen won.

28 december 2021  – Laatste update 28 december 2021 17:32
Lees meer over:

Een cruciale rol in het verhaal is weggelegd voor de larven de zwarte soldatenvlieg, zo vertelde Deweer in “Nieuwe Feiten” op Radio 1. Uit zijn onderzoek blijkt dat de larven gekweekt kunnen worden op de kippenmest. “Deze larven kunnen zeer goed groeien op organisch materiaal zoals plantenresten of mest van varkens, koeien of kippen. Als we die mixen en bevochtigen en de larven daar een week lang op laten groeien, kunnen we ze op het einde van de rit oogsten. Op die manier wordt een kippenkwekerij gedurende één week een larvenkwekerij”, aldus Deweer.

Voordelen voor kippenboer

Het basisidee is dus relatief eenvoudig: mestverwerking met larven als eindproduct. Maar het onderzoek keek natuurlijk vooral of de larven een potentieel voedingsmiddel voor de kippen zijn. Daarom is het belangrijk dat de larven tijdens het oogsten uit de mest gezeefd worden. “Het is van cruciaal belang om de mest fijn te mixen tot het een kleine korrelgrote heeft. Op die manier kunnen we larven achteraf eenvoudig wegzeven en blijft alles wat kleiner is dan de larven achter”, legt Deweer uit. 

Kippenboeren moeten de mest dus als het ware eerst prepareren. En dat zorgt ervoor dat er wat extra tijd en moeite bij komt kijken die de kippenboer niet kan besteden aan de nieuwe generatie kippen. Op jaarbasis moet de kostprijs gemaakt worden van wat het meest rendabel is: extra kippen of larven “Iedere week dat je larven kweekt, is een week minder dat je kippen kan kweken. En op jaarbasis moet dan wel de kostprijs gemaakt worden van wat het meest rendabel is: extra larven of extra kippen”, zegt Deweer.

Alvast het kweken van een eigen eiwitcomponent kan de afhankelijkheid van geïmporteerde soja verminderen. Al blijkt het te vroeg voor economische toepassingen. “Wat er al dan niet ecologisch en economisch verantwoord is, vergt nog heel wat extra onderzoek. Bovendien is het voorlopig ook nog wettelijk verboden om kippen te voeren met larven op de manier zoals ik die voorstel.” 

Bron: VRT

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek