header.home link

VN zien kosten voedsel stijgen naar hoogste niveau in decennium

7 oktober 2021

Etenswaren kunnen komende tijd nog duurder worden in bijvoorbeeld de supermarkt. Een belangrijke index voor de kosten van voedsel van de Verenigde Naties is namelijk gestegen tot het hoogste niveau in tien jaar.

Lees meer over:

Tegenslagen bij de oogst, een grote vraag en verstoringen in de toeleveringsketen stuurden de index voor voedselkosten een derde hoger over een heel jaar. In september dikte de graadmeter 1,2 procent aan.

De prijzen voor bijna alle soorten voedingsmiddelen zijn gestegen. Dat komt bijvoorbeeld door een tekort aan essentiële basisproducten zoals plantaardige oliën, terwijl de tarweoogsten zijn getroffen door slecht weer. Door de sterk stijgende energiekosten dreigen veel landbouwproducten nu ook duurder te worden. Voor bijvoorbeeld het verbouwen van groente in kassen is namelijk veel energie nodig.

Consumenten zijn al getroffen door hogere prijzen. Door de stijgende vrachtkosten en tekorten aan personeel in de leveringsketen, zijn er ook tekorten in supermarkten zoals in het Verenigd Koninkrijk.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek