VN vestigt aandacht op dreiging van verwoestijning

Bijna een miljard mensen in de wereld wordt bedreigd door verwoestijning. Menselijk handelen leidde in de afgelopen tientallen jaren tot het ontstaan van droog, niet cultiveerbaar land. Dat schrijft milieupunt ARGUS naar aanleiding van de lancering van het Decennium voor Woestijnen en de Strijd tegen Verwoestijning door de VN.
28 december 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

Bijna een miljard mensen in de wereld wordt bedreigd door verwoestijning of ondervindt er reeds de gevolgen van. Menselijk handelen leidde in de afgelopen tientallen jaren tot het ontstaan van droog, niet cultiveerbaar land. Dat schrijft ARGUS, het milieupunt van KBC en Cera, naar aanleiding van de lancering half december van het Decennium voor Woestijnen en de Strijd tegen Verwoestijning (UNDDD) door de Verenigde Naties.

Doel van UNDDD is mensen bewust maken van het probleem en actieplannen ontplooien om droog land te beschermen. Eén op drie wereldbewoners leeft immers in droge gebieden. De armen in China, Afrika ten zuiden van de Sahara en Centraal-Azië worden het meest geraakt door verwoestijning.

Vorig jaar meldde de Britste omroep BBC dat verwoestijning er in die regio's toe kan leiden dat 50 miljoen mensen tegen 2020 moeten vertrekken uit hun huidige leefomgeving. Experts zeggen dat de dreigende crisis door massamigratie, ontheemden en klimaatvluchtelingen niet langer genegeerd kan worden, aldus de milieunieuwssite ARGUSactueel.

"Klimaatverandering is een van de belangrijkste oorzaken van politieke conflicten van Irak tot Afghanistan", zei Luc Gnacadja van UNDDD. "De crises in deze regio's worden veroorzaakt door armzalige leefomstandigheden en gebrek aan vruchtbaar land en water." Het is volgens Gnacadja absoluut noodzakelijk dat de UNDDD ideeën, strategieën en informatie over verwoestijning direct krijgt van de arme mensen en dat hun ideeën belanden bij de politieke elite.

"De belanghebbenden zijn hier niet bedrijven of regeringen", zegt Gnacadja. "Het zijn boeren, herders en mensen die in de droge gebieden leven en werken. Ze moeten de ruimte krijgen om duidelijk te maken wat wel en niet werkt." Volgens rapporten van de VN bestaat de kans dat Afrika tegen 2025 nog maar een kwart van zijn bevolking kan voeden als de bodemdegradatie op het continent in het huidige tempo doorgaat. Bijna 75 procent van Afrika zou dan van een of andere vorm van voedselhulp afhankelijk zijn.

Bron: ARGUSactueel

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek