header.home link

VN: "Tegen 2050 meer plastic dan vis in de oceaan als we niets doen"

De Verenigde Naties (VN) waarschuwen voor het groeiende probleem met plastic afval. Jaarlijks produceren we ongeveer 300 miljoen ton aan plastic afval, het equivalent van het gewicht van de totale wereldbevolking. Wanneer we geen actie ondernemen, zal er tegen 2050 meer plastic rondzwerven in de oceanen dan dat er vissen zijn, waarschuwt de VN.

20 januari 2022  – Laatste update 1 februari 2022 10:10
Lees meer over:

De organisatie hekelt het gebruik van 'single-use plastics'. "Er worden steeds vaker van deze plastics voor eenmalig gebruik geproduceerd, in plaats van duurzame plastic producten. Niet enkel het product is vervuilend, maar ook het productieproces dat vaak gebruik maakt van niet-hernieuwbare grondstoffen zoals olie."

Daarnaast zou de manier waarop we met plastic afval omgaan, moeten verbeteren, zegt de VN. Slechts negen procent van al het plasticafval ooit geproduceerd, wordt gerecycleerd. Twaalf procent wordt verbrand, maar de overige 79 procent eindigt op stortplaatsen of in de natuur. Uit recent onderzoek blijkt dat vooral sigarettenfilters, die minuscule plasticvezels bevatten, het meest worden gevonden in het milieu. Hierna volgen onder andere drinkflesjes, winkelzakken en rietjes.

Dit plasticafval stroomt vaak via rivieren en andere waterlopen van het binnenland naar de oceaan. Zo bevatten tien verschillende rivieren in Azië en Afrika, waaronder de Nijl, de Mekong en de Indus, 90 procent van de acht miljoen ton plastic die jaarlijks in de oceaan terechtkomt. Het merendeel van deze items zullen nooit volledig vergaan, ze worden gewoon kleiner en belanden vervolgens in ons kraanwater of via voeding op ons bord.

De Verenigde Naties roepen de verschillende regeringen daarom op om meer actie te ondernemen in de strijd tegen plasticvervuiling. Verschillende landen, waaronder heel wat Afrikaanse landen, hebben al belangrijke stappen gezet. Maar ook burgers kunnen met kleine initiatieven hun steentje bijdragen, zegt de VN.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek