VN-rapporteur pleit voor belasting op ongezonde voeding
nieuwsVoor de tweede keer in zijn geschiedenis boog de VN zich over gezondheidsproblemen, wat volgens De Morgen hoge verwachtingen schiep. Het Rode Kruis stelde recent nog dat wereldwijd meer mensen aan overgewicht dan aan honger lijden. VN-rapporteur Olivier De Schutter vindt de gezondheidstop een gemiste kans en beweert dat heel wat geïndustrialiseerde landen toegeven aan de druk van grote voedingsbedrijven.
VN-rapporteur voor het recht op voedsel Olivier De Schutter stelt onomwonden dat het Westen ziektes zoals diabetes en obesitas "exporteert" door vet en gesuikerd voedsel uit te voeren. "Het idee dat verkeerd of te veel eten een gevolg is van toenemende welvaart klopt niet", aldus De Schutter, "want het zijn net de armen die zich slecht voeden en dus sneller het slachtoffer worden van diabetes of hart- en vaatziekten".
De Schutter vindt het verkeerd om alle verantwoordelijkheid bij de consument te leggen. "We moeten het voedingsaanbod aanpassen want dat beïnvloedt wereldwijd de vraag van klanten", denkt hij. "Grote voedingsbedrijven oefenen druk uit op de overheden in geïndustrialiseerde landen zodat belangrijke maatregelen uitblijven. Als elk land het eigenbelang verdedigt door de industrie te vrijwaren, dan krijgen we wereldwijd nog meer zieke mensen", aldus De Schutter.
Het landbouwsysteem is volgens hem te zeer gericht op het telen van goedkope calorieproducten zoals rijst, graan en aardappelen. "We moeten subsidies herverdelen zodat landbouwers sneller kiezen voor de productie van groenten en fruit", meent de VN-rapporteur. Hij verlangt van overheden dat zij ervoor zorgen dat groenten en fruit uit de streek in eigen land worden verkocht.
De Schutter pleit ook voor hogere belastingen op ongezonde voeding, wat volgens de Belgische federatie van de voedingsindustrie geen steek houdt. "Ongezonde voeding is voor iemand die veel beweegt helemaal anders dan voor iemand die er een andere levensstijl op na houdt", verklaart Chris Moris, directeur-generaal van Fevia. Hij vreest bovendien dat zo'n belasting vooral de sociaal zwakkeren zal treffen. Moris wijst op de vrijwillige inspanningen van de voedingsindustrie. Zo werd het zoutgehalte in drie jaar tijd met 12 procent verminderd.
Bron: De Morgen