header.home link

VN-conferentie ter bescherming van volle zee levert geen akkoord op

28 augustus 2022

In New York is een VN-conferentie over een internationale overeenkomst ter bescherming van de volle zee in de nacht van vrijdag op zaterdag zonder resultaat beëindigd. Milieuorganisaties reageren ontgoocheld.

Lees meer over:

Bedoeling was dat de lidstaten tijdens de twee weken durende conferentie op de hoofdzetel van de Verenigde Naties voor het eerst een wereldwijd bindend verdrag over de bescherming van de volle zee zouden bereiken. Dat is echter niet gelukt.

"We waren nooit dichter bij de eindstreep in dit proces", zo stelde voorzitter van de conferentie Rena Lee. Maar "hoewel we schitterende vooruitgang hebben geboekt, hebben we nog een beetje tijd nodig om de eindstreep te bereiken". Een datum voor een nieuwe conferentie is er echter nog niet.

Over een internationaal bindend akkoord ter bescherming van de volle zee wordt al vijftien jaar gesproken, maar de landen hebben sterk uiteenlopende standpunten en belangen. Eén van de twistpunten bijvoorbeeld is de verdeling van mogelijke winsten uit de exploitatie van genetisch hulpbronnen in zee.

Twee derde van de oceanen liggen buiten de exclusieve economische zones van landen en behoren tot de volle zee. Het zijn grotendeels gebieden die buiten de nationale rechtsmacht vallen. Hoewel een goede gezondheid van de mariene ecosystemen van cruciaal belang is, onder meer tegen de opwarming van de aarde, wordt momenteel slechts 1 procent beschermd. 

Milieuorganisaties reageren ontgoocheld op de nieuwe mislukking. "Schandalig en treurig", klonk het bij Greenpeace. "Het is betreurenswaardig, want iedereen kent de rampzalige toestand van de zeeën en het wordt snel slechter", concludeerde directeur Fabienne McLellan van Oceancare.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek