Vleesarm dieet verzekert wereld van water en voedsel

Tijdens de Wereld Water Week in Stockholm werd het rapport 'Feeding a Thirsty World' voorgesteld. Daarin wordt de waterbehoefte van verschillende voedselpatronen vergeleken. De conclusie is dat het 'westers dieet' tegen 2050 op een gebrek aan water stoot, terwijl minder vlees eten toelaat de wereldbevolking - zij het nipt - te voeden.
28 augustus 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:19
Lees meer over:

Tijdens de Wereld Water Week in Stockholm werd het rapport 'Feeding a Thirsty World' voorgesteld. Daarin wordt de waterbehoefte van een voedselpatroon met veel dierlijke producten berekend en vergeleken met een even rijk dieet dat slechts vijf procent dierlijke producten bevat. De conclusie is dat het 'westers dieet' tegen 2050 op een gebrek aan water stoot, terwijl minder vlees eten toelaat de wereldbevolking - zij het nipt - te voeden.

Om de groeiende wereldbevolking te voeden, is voldoende water nodig om al dat voedsel te produceren. "Als iedereen het huidige consumptiepatroon van de rijke landen overneemt en veel vlees gaat eten, zal het zeker niet lukken", schrijft De Standaard. De krant baseert zich op een rapport van het Stockholm International Water Institute (SIWI), een organisatie die onderzoek doet naar duurzaam gebruik van water.

De hoofdvraag was of de beschikbare hoeveelheid water in 2050 zou volstaan om te voldoen aan de voedselbehoefte van de naar schatting negen miljard aardbewoners. Het rapport vermeldt twee scenario's. Eén is in lijn met de huidige trend waarbij steeds meer mensen in groeilanden het voedingspatroon van de rijke landen overnemen. Dat resulteert in een grotere consumptie van vlees en andere dierlijke producten.

"Voor een dieet van 3.000 kilocalorieën per persoon per dag, waarvan 20 procent geleverd wordt door dierlijke producten, is er in 2050 niet genoeg water meer", waarschuwt SIWI voor de gevolgen van het eerste scenario. Het alternatief is nog steeds 3.000 kilocalorieën per dag nuttigen, maar waarbij er slechts vijf procent geleverd wordt door dierlijke producten. In dat scenario is er wél op het nippertje genoeg water. Elke mens op aarde zou dus behoorlijk gevoed kunnen worden, met de kanttekening dat regio's met waterschaarste voedsel zullen moeten importeren.

Guido Wyseure, professor Waterbeheer aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de K.U.Leuven, is het eens met de aanbevelingen om minder water en voedsel te verspillen en minder vlees te consumeren. Hij merkt wel op dat veeteelt - in de vorm van nomadische herders met hun kudden - soms de enige mogelijk vorm van landbouw is in streken waar er zeer weinig regen valt. "In België varkens of kippen kweken, gevoed met soja die wordt geïmporteerd uit Zuid-Amerika, is echter een ramp qua water- en energieverbruik", aldus Wyseure.

Waterverspilling bij voedselproductie aanpakken, kan volgens de professor ook door efficiënter te irrigeren. "Boeren die over genoeg water beschikken, irrigeren nu meer dan nodig en daardoor is er elders minder water beschikbaar", legt hij uit. Om de totale voorraad beschikbaar water zo doelmatig mogelijk te gebruiken, kan het zelfs nuttig zijn om de planten iets mínder water te geven. Er kunnen dan meer planten bevloeid worden zodat de totale opbrengst per liter verbruikt water toch hoger is.

Meer info: Feeding a Thirsty World

Bron: De Standaard/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek