Vleermuis als bondgenoot van fruittelers tegen Aziatische fruitvlieg

Uit recent onderzoek blijkt dat vleermuizen bijdragen tot het bestrijden van schadelijke insectensoorten in de landbouw. “Zo kunnen ze helpen om de schadelijke Aziatische fruitvlieg in boomgaarden onder controle te houden”, klinkt het bij Natuurpunt.

12 maart 2021  – Laatst bijgewerkt om 12 maart 2021 15:14
Lees meer over:
vleermuis-1250

Onderzoekers van de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt, Bionet Natuuronderzoek en Proefcentrum Fruitteelt vzw (pcfruit) onderzochten of vleermuizen meehelpen in de strijd tegen schadelijke insecten. Door een analyse van de keutels van gewone dwergvleermuizen en gewone grootoorvleermuizen in Limburgse boomgaarden, kwamen de onderzoekers te weten dat de zoogdieren veel insecten eten die schadelijk zijn voor de landbouw. Daardoor kunnen de vleermuizen helpen om plaagsoorten in boomgaarden onder controle te houden. De resultaten van het onderzoek werden recent gepubliceerd in het vleermuizen-vakblad Barbastella.

Elke dwergvleermuis kan meer dan 300 insecten per nacht vangen. De onderzoekers vonden tot wel 37 insectensoorten terug in het dieet van de vleermuizen, waaronder drie soorten die voor schade zorgen in de fruitteelt. De belangrijkste soort is de zeer schadelijke suzuki-fruitvlieg of Aziatische fruitvlieg.

De exotische fruitvlieg werd tien jaar geleden onbedoeld ingevoerd vanuit Zuidoost-Azië en veroorzaakt naar schatting 20 miljoen euro schade per jaar. “In tegenstelling tot andere fruitvliegen die vooral rot fruit uitzoeken, verkiest de suzuki-fruitvlieg rijpend fruit - voornamelijk kersen, frambozen, pruimen en bosbessen - om haar eitjes in te leggen”, vertelt Daan Dekeukeleire van Vleermuizenwerkgroep Natuurpunt. “De larven vernietigen dan de vruchten voor de fruittelers ze kunnen oogsten. Doordat de larven onder de vruchthuid in rijpend fruit zitten, is de soort erg moeilijk te bestrijden.”

Natuurpunt merkt op dat vleermuizen het niet gemakkelijk hebben in Vlaanderen, ondanks hun groot nut. De meeste soorten zijn sterk bedreigd door verlies aan leefgebied, verblijfplaatsen, gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en nachtelijk kunstlicht.

“Nochtans zijn in fruitboomgaarden verschillende acties mogelijk om vleermuizen te helpen, zoals het aanplanten of behouden van hagen, houtkanten en oude of holle bomen, het aanleggen van poelen en het beschermen of creëren van verblijfplaatsen”, besluit Dekeukeleire. “Zulke acties zijn niet alleen belangrijk voor de bescherming van vleermuizen, maar helpen ook de landbouw.”

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek