VLD wil rechtszekerheid voor events in landbouwgebied

De VLD heeft een voorstel van decreet klaar dat eenmalige manifestaties zoals rockfestivals, occasionele motorcrossparcours, wielerwedstrijden, paintball of ballonvaarten in landbouwgebieden rechtszekerheid geeft. Zo kondigde Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen zaterdag aan op de "VLD-ontmoetingsdag Ruimtelijke Ordening" in het Vlaams Parlement.
22 februari 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:53
De VLD heeft een voorstel van decreet klaar dat eenmalige manifestaties zoals rockfestivals, motorcross, wielerwedstrijden, paintball of ballonvaarten in landbouwgebieden rechtszekerheid geeft. Zo kondigde Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen zaterdag aan op de "VLD-ontmoetingsdag Ruimtelijke Ordening" in het Vlaams Parlement.

Van Mechelen werkte samen met Vlaams parlementslid Patrick Lachart een voorstel van aanpassing van het decreet op de ruimtelijke ordening uit, dat aan de andere meerderheidspartijen zal worden voorgelegd. De VLD vindt dat eenmalige manifestaties die maar voor tijdelijk hinder zorgen en die niet veel plaats innemen, toegestaan moeten worden. "Wie heeft al niet eens in een festivaltent gestaan die éénmaal per jaar in agrarisch gebied wordt opgesteld voor het feest van de jeugdbeweging of een veldrit", vraagt de minister zich af.

Omwille van de beperkte frequentie, de beperktheid in duur en de beperkte ruimte die dergelijke activiteiten innemen, zijn ze als het ware bestemmingsongevoelig, aldus nog Van Mechelen die erop wijst dat hij reeds in 2000 de stedenbouwkundige vergunningsplicht voor heel wat sportmanifestaties afgeschaft heeft, voor zover de activiteiten niet in vogelrichtlijngebied of habitatgebied liggen.

Door recente arresten van de Raad van State werd echter heel wat onzekerheid gecreëerd bij organisatoren van deze manifestaties en bij beoefenaars van bijvoorbeeld motorsporten. "Aangezien 'verwevenheid van functies en medegebruik van zones' één van de uitgangspunten van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen vormen wil ik de rechtszekerheid voor deze organisaties beschermen door het decretaal te verankeren. Weliswaar zonder afbreuk te doen aan de geldende milieuwetgeving", besluit de minister in een mededeling.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek