VLD-wetsvoorstel wil blokstaarten weer toelaten
nieuwsToenmalig minister Magda Aelvoet volgde daarmee -ondanks protest in kringen van paardenfokkers- het voorbeeld van verschillende Europese landen. De Padt wil, geruggesteund door de Koninklijke Maatschappij Het Belgisch Trekpaard, het debat hierover opnieuw openen, hoewel hij beseft dat de toegenomen aandacht voor dierenwelzijn het er niet gemakkelijker op maakt. Woensdag zei hij dat de voltallige VLD-fractie in Kamer en Senaat achter zijn wetsvoorstel staat.
Een verbod op het blokstaarten bedreigt het voortbestaan van het Belgisch trekpaard, meent De Padt. Voorzitter Maurice Dedobbeleer van de Koninklijke Maatschappij sprong hem bij met cijfers. "In 2000 zijn er nog 1.020 veulens ingeschreven in het stamboek. In 2002 waren er dat maar 850. En het aantal blijft dalen".
Als het verbod gehandhaafd wordt, dreigt het Belgisch trekpaard te verdwijnen, beweren de fokkers. "Je kan geen paarden met een lange staart verkopen", zegt Romain Sterck, fokker uit Ninove. "Dat is hetzelfde als een Mercedes zonder ster". Bijgevolg gaan fokkers minder trekpaarden kweken, stijgt de kans op inteelt en dreigt de soort op termijn te verdwijnen.
De Padt vindt de argumenten contra trouwens "ongegrond" en "onwetenschappelijk". Woensdag riep hij de hulp in van professor emeritus Francis Verschooten van de Gentse faculteit Diergeneeskunde om zijn betoog kracht bij te zetten. Die zei dat het couperen van de staart met "minimale pijn" gepaard ging, dat het afsnijden voorkwam dat urine en mest in de haren bleven hangen. De professor ontkrachtte tegelijk de fabels dat caudotomie voor fantoompijn of etterende stompjes zou zorgen.
Blokstaarten is in Frankrijk nog steeds toegelaten. In Nederland niet, maar daar mogen trekpaarden met afgeknotte staart wel nog deelnemen aan prijskampen. Wat in België niet meer kan als de staart werd afgeknipt na 30 september 2001.
Bron: Belga