Vlaming is steeds minder vleeseter
nieuwsDe dalende trend in de consumptie van vlees in België is al enkele jaren bezig. De jongste jaren waren er de verschillende voedselcrisissen (dioxine, BSE,...) die de trend alleen maar versterkten, zo blijkt uit de gezinsaankopen die GfK Panelservices Benelux al jaren uitvoert, onder andere op vraag van de VLAM, het Vlaams promotiecentrum voor agro- en visserijmarketing.
In 1999 kocht de Belg nog 38,75 kg vers vlees (of 3,2 kg per maand). Een jaar later werd 38,26 kg (of 3,1 kg per maand) vers vlees gekocht voor een gemiddeld bedrag van 10.560 frank; een daling in het verbruik van 2 procent.
Wild (+ 19 pct), vleesmengelingen (+ 11 pct), kip (+ 3 pct) en ander gevogelte waaronder struisvogel (+ 2 pct) zaten in 2000 in de lift. De meerconsumptie tijdens het dioxinejaar van schapen-, en lams- en paardenvlees verdween volledig. Ook rundsvlees en varkensvlees bleven slabakken.
Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar kocht de Belg maandelijks gemiddeld 2,8 kg vlees. In dezelfde periode in '99 was dat nog 2,49 kg, in 2000 3,3 kg.
In Vlaanderen wordt er het minst vlees gegeten. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar aten de Vlamingen gemiddeld 2,5 kg vlees per maand, de Brusselaars 2,9 kg en de Walen 3,3 kg.
Het rundsvlees zette in de eerste maanden van dit jaar zijn dalende trend door. De Belg kocht in de periode januari-maart maandelijks gemiddeld 713 gram rundsvlees (de Vlaming 600 gram, de Brusselaar 700 gram, de Waal 900 gram). In het laatste kwartaal van vorig jaar was dat nog gemiddeld 766 gram, in het eerste kwartaal van 2000 850 gram.
Bron: Belga