header.home link

Vlaming is niet op de hoogte van milieu-inspanningen door landbouwsector

8 februari 2023

Slechts 15 procent van de consumenten is op de hoogte van de inspanningen die de Vlaamse aardappel-, groente- en fruitsectoren doen om duurzaam te telen, zo blijkt uit een studie van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). “De Belgische consument draagt duurzaamheid hoog in het vaandel maar we zien dat prijs of gemak nog vaak primeren op duurzaamheid als aankoopcriterium ”, aldus VLAM. 

Lees meer over:

Een onderzoek in opdracht (VLAM), bij duizend gezinshoofden tussen de 18 en 64 jaar, toont aan dat amper 15 procent iets heeft opgevangen over de milieu-inspanningen van de Vlaamse aardappel-, groente- en fruitsectoren (AGF-sectoren). Vooral acties als het mestactieplan en lokaal kopen zijn bij hen bekend. Zo’n 58 procent gaat ervan uit en vertrouwt erop dat deze sectoren voldoende milieu-inspanningen leveren. Met wat hulp doen bij 30 procent duurzaamheidsacties zoals rotatieteelt, duurzame verpakkingen en inzet van bijen en bodembedekkers een belletje rinkelen. Zo'n 34 procent van de ondervraagden zegt geen idee te hebben van de verschillende initiatieven.  

"Duurzaamheid staat vandaag hoog op de agenda van de Belgische consument, hoger dan de jaren voor COVID-19-epidemie. Dat leidt echter niet altijd tot gedragsverandering", licht VLAM toe. "Bij het kopen van aardappelen, groenten of fruit delft duurzaamheid als aankoopcriterium vaak het onderspit tegen prijs of gemak. Daarom zetten we de campagne 'Helden van onze velden' voort in 2023.” 

Sinds vorig jaar biedt de actie 'Helden van onze velden' daarom hapklare informatie aan voor consumenten. In 2023 zal er worden ingezoomd op de thema's biodiversiteit, groene energie en duurzaam waterbeheer. 

Uitgelicht
Met de campagne ‘Helden van onze velden’ wil de VLAM duurzaamheidsinitiatieven van de Vlaamse aardappel-, groente- en fruitsector in de kijker zetten. Op bedrijfsbezoek bij In...
24 augustus 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek