Vlaanderen vraagt dringend toegang tot Britse 12 mijlszone voor vissers

Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits wil dat onze vissers snel de toelating krijgen om in de Britse 12 mijlszone te kunnen vissen. Het Verenigd Koninkrijk moet die licenties verlenen. Ze heeft het probleem op tafel gebracht tijdens een Europees overleg met Europees Commissaris Sinkevicius en Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Er moeten ook oplossingen komen om te vermijden dat transporten tussen Britse en Europese havens te lang aanslepen.

20 januari 2021  – Laatst bijgewerkt om 20 januari 2021 17:36
Lees meer over:

Deze week was er Brexit visserij-overleg tussen de meest getroffen EU-landen, samen met Europees Commissaris Sinkevicius en EU-onderhandelaar Michel Barnier. Minister Crevits heeft er hard op aangedrongen om op zeer korte termijn de vislicenties voor de 6-12 mijlszone te verkrijgen. De gedetailleerde gegevens van onze vissers zijn aangeleverd aan de Commissie, die deze ook heeft overgemaakt aan de Britse autoriteiten. Maar het Verenigd Koninkrijk heef de licenties nog altijd niet verleend.

Het gaat om 18 licenties voor vaartuigen die gespecialiseerd zijn om in die zone te vissen en onder meer voor de vangst van tong zorgen. De licenties voor de 200 mijlszone zijn wel toegekend. Ook het transport van producten kwam aan bod. Heel wat vissers vermijden momenteel de Britse havens wegens de toegenomen administratie.

Brexit toelichting in Vlaams parlement

In het Vlaams parlement heeft Minister Crevits vandaag de gevolgen van de Brexit voor de land- en tuinbouw en de visserijsector toegelicht. De politica wil de Europese middelen van de zogenaamde Brexit Adjustment Reserve snel kunnen inzetten voor de Vlaamse visserijsector. Er is hiervoor een Brexit transitieplan voor de visserij in opmaak in overleg met de sector.

Vlaanderen beschikt over een bedrag 200 miljoen uit het Europees fonds om de gevolgen van de Brexit op te vangen. 60 miljoen van de dit bedrag ontvangt Vlaanderen omwille van de afhankelijkheid van onze visserijsector van Britse wateren. Crevits voert nu onderhandelingen met de betrokken sectoren en instellingen om te bepalen welke noden er zijn en hoe dat bedrag kan worden aangewend om de sector de nodige veerkracht te geven. Dat moet in principe vrij snel gebeuren, want de middelen moeten binnen de twee jaar besteed worden om negatieve gevolgen die strikt verbonden zijn aan de Brexit op te vangen.

Onze vissers willen zo snel mogelijk weer aan de slag in de Britse 12 mijlszone. Alle documenten van onze kant zijn bezorgd. Ik dring er bij de EU op aan om het VK aan te manen die probleem op te lossen

Hilde Crevits - Vlaams minister van Landbouw en Visserij

Crevits wil onder meer focussen op de vlotte doorstroom van verse visserijproducten, de zoektocht naar andere vangstmogelijkheden met omschakeling naar nieuwe duurzame vistechnieken en aquacultuur, verwerking van deze producten, tijdelijke steunmaatregelen en extra promotiecampagnes gericht op de consumptie van de vis van bij ons en op minder gekende soorten.

Het visserijakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk bevat volgens Crevits al bij al verschillende mogelijkheden, maar ook uitdagingen voor de Vlaamse vissers. Vooral de blijvende toegang tot de 12-mijlszone is belangrijk. Het Verenigd Koninkrijk hield tot het einde van de onderhandelingen aan het verbod tot toegang voor deze zone vast. De druk vanuit Vlaanderen met het Privilege Charter uit 1666 om die toegang te verzekeren heeft wel wat effect gehad.

Het gaat om het charter waarbij 50 Brugse vissers eeuwig in de zone voor de kust van het Verenigd Koninkrijk mogen vissen. Daarnaast blijft de geleidelijke inlevering van de visquota beperkt tot 25% voor de gehele Europese vloot en is er het behoud van een gelijk speelveld qua controle en technische maatregelen. Zoals bekend is er nu een overgangsperiode van 5,5 jaar afgesloten. Na die periode zijn jaarlijkse onderhandelingen mogelijk.

Britse regering betaalt schadevergoeding aan vishandelaren

Ter compensatie van het verlies van hun export naar de EU betaalt de Britse regering visserijbedrijven in totaal 23 miljoen pond (zowat 26 miljoen euro) aan schadevergoedingen. Getroffen exporteurs kunnen tot 100.000 pond aanvragen. Dat kondigde de regering eerder deze week aan.

Veel detailhandelaren ondervinden leveringsproblemen door nieuwe douane-obstakels na de brexit. Talrijke vrachtwagens stonden dagenlang in files vast aan de grens, waardoor de goederen verloren gingen. Enkele Britse vissers hebben hun vangst in Denemarken aan land gebracht, zodat ze alsnog binnen de interne markt van de EU bleef, die Groot-Brittannië op 1 januari verlaten heeft. Maandag zijn een aantal Schotse bedrijven met hun vrachtwagens in Londen gaan betogen om hulp te vragen aan de regering.

Het geld moet nu steun bieden aan de visserij- en aquacultuursector, en tegelijk de economie van de kustgemeenten versterken, volgens de mededeling van Brits milieuminister George Eustice. Voor de export van vis en zeevruchten naar de EU zijn nu onder meer douaneaangiften en vangstcertificaten vereist.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek