Vlaanderen niet op koers om klimaatdoelstelling te halen

Aan het huidige tempo zal Vlaanderen zijn klimaatdoelstellingen voor 2030 niet halen. Dat schrijft De Standaard maandag.

24 oktober 2022  – Laatste update 24 oktober 2022 15:39
Lees meer over:
boerenforum protest klimaat

Na het coronajaar van 2020 schoot de Vlaamse broeikasgas­uitstoot opnieuw omhoog: we stootten een geschatte 72 megaton uit, ten opzichte van 69 megaton in 2020. Dat zou een stijging met 4 procent betekenen. In 2020 had de Vlaamse Milieumaatschappij nog een daling van zo'n 9 procent genoteerd.

Zo’n 30 megaton aan Vlaamse CO2-uitstoot valt onder het emissiehandelsysteem (ETS), daardoor wordt bijvoorbeeld voor de uitstoot van energie-intensieve industriële bedrijven en gascentrales naar een vermindering op Europees niveau gekeken. Daardoor is Vlaanderen alleen bevoegd voor de zogenaamde niet-ETS-sectoren, zoals de landbouw, het transport en de verwarming van gebouwen. Sinds het Coronajaar 2020 lieten die sectoren weer een stijging van de uitstoot met 6 procent noteren.

Sinds 2005 is Vlaanderen er maar in geslaagd om zo'n 4,5 megaton minder uit te stoten in vergelijking met 2005.  In 2005 waren de niet-ETS-sectoren goed voor 46,6 megaton CO2, in 2021 gaat het om 42 megaton. Daarmee zitten we niet op koers om tegen 2030 de doelstelling van 40 procent minder broeikasgassen in de niet-ETS-sectoren te halen. Mits een lineaire afname, hadden we al 12 megaton CO2 minder moeten uitstoten, schrijft De Standaard.

In een reactie onderstreept minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) dat de uitstoot sinds het begin van deze bestuursperiode wel degelijk gedaald is. "2020 was door corona echter een hoogst uitzonderlijk jaar met een economie die plat lag en een verbod op niet-essentiële verplaatsingen die een uitzonderlijk laag resultaat met zich meebrachten. In 2021 hernam de economie en zie je in de cijfers een normalisering. Niettemin zijn vorig jaar ambitieuze maatregelen genomen die de komende jaren het resultaat verder moeten verbeteren."

Het kabinet van Demir benadrukt verder dat de Vlaamse regering als eerste een renovatieplicht invoert, inzet op op de elektrificatie van voertuigen en dat "fossiel ongezien snel uitgefaseerd wordt". "Vlaanderen is bovendien het enige gewest dat de energiebesparingsdoelen behaalt", klinkt het nog.

Zondag op de klimaatmars in Brussel was er bijzondere aandacht voor de problemen die de klimaatverandering voor de landbouw creëert. Een delegatie boeren stapte mee achter een spandoek met de boodschap Boeren-burgers-natuur. “We moeten hier zijn”, zei de Herentalse bioboer Bavo Verwimp (54) aan De Standaard, “de hitte en vooral de droogte van afgelopen zomer hebben echt pijn gedaan. Wat als we dit nog vaker zullen meemaken?” Op Twitter sprak ook Groene Kring-voorzitter Bram Van Hecke zijn steun uit aan de klimaatbetogers.

Bron: Belga / De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek