"Vlaanderen is wereldspeler op vlak van ggo-onderzoek"
nieuwsDe veldproef met ggo-aardappelen is de tweede van zijn soort sinds de nieuwe Europese wetgeving in 2005 in federale regels omgezet werd. Na de wereldwijde primeur in 1987 werden in ons land tot 2002 tientallen veldproeven met ggo’s uitgevoerd. Vlaamse wetenschappers ontrafelden sinds de jaren ’70 als eersten de chemische structuur en functionele betekenis van een gen en vervolgens een genoom.
"De veldproef met ggo-aardappelen, die bestand gemaakt zijn tegen de aardappelplaag, verschilt fundamenteel met de praktijkproef MON810-maïs van vorig jaar", zegt René Custers, manager van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). "Die maïsvariëteit is al op de markt toegelaten en enkel de praktijk van de teeltvoorwaarden werd aan de regelgeving getoetst. Hier gaat het om aardappelen die rechtstreeks uit labo-onderzoek komen, net als de veldproef met populieren die startte in 2009."
Nog voor er Europese wetgeving kwam, ging in 1987 al een eerste veldproef in Vlaanderen door. "Tot 2002 volgden er tientallen proeven, met onder meer tabak, koolzaad, maïs, suikerbieten, chicorei en aardappel. Door de juridische onzekerheid nadat de Europese richtlijnen uit 2001 tot 2005 niet in Belgische wetgeving omgezet werden, ging na 2002 geen enkele proef door.
Toch bleef de Vlaamse biotechnologiesector investeren in onderzoek en ontwikkeling en gingen en gaan er veldproeven in het buitenland door. "Het Gentse CropDesign, een dochter van BASF, en de Vlaamse afdeling van Bayer Cropscience leveren een substantieel deel aan van de ggo-gewassen die wereldwijd in ontwikkelingsprogramma's worden opgenomen."
Bron: Belga