header.home link

Vlaanderen in coalitie tegen methaanuitstoot, China niet

10 november 2021

Vlaanderen treedt toe tot de coalitie achter de Global Methane Plegde, die de wereldwijde methaanuitstoot met 30 procent wil verlagen tegen 2030. China past voor het initiatief van de VS en de EU.

Lees meer over:

Vorige week besliste de Vlaamse regering om haar klimaatambities te verhogen door de lat voor de reductie van de uitstoot van broeikasgassen op 40 procent te leggen. Daarin werd ook de ambitie uitgesproken om de methaanuitstoot tegen 2030 met 30 procent te verlagen. Twee dagen eerder ondertekenden circa 100 landen het Global Methane Pledge-initiatief, waar Vlaanderen zich nu dus ook achter heeft geschaard

Bovendien doneert de Vlaamse regering ook eenmalig 245.000 euro aan het project. Dat heeft Vlaams parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) dinsdag aangekondigd op een speciaal bijeengeroepen internationale ministerraad onder leiding van Amerikaans klimaatgezant John Kerry op de VN-klimaatconferentie COP26. Gryffroy fungeerde er als plaatsvervanger voor Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), die niet naar Glasgow kon afreizen wegens een coronabesmetting op haar kabinet.

China past

China is niet van plan om zich te scharen achter het Global Methane Pledge-initiatief, het voornemen van een honderdtal landen om de methaanuitstoot tegen 2030 met 30 procent te verminderen in vergelijking met 2020. China doet naar eigen zeggen al voldoende om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, zei de Chinese onderhandelaar Wang Yi woensdag op de VN-klimaatconferentie in Glasgow.

 "De VS blijven mensen vertellen om mee te doen aan nieuwe beloften, maar zonder te vertellen hoe", aldus Yi. "Jonge mensen zeggen dat er een hoop bla bla bla is hier, wat tot op zekere hoogte waar is." Daarmee verwijst hij naar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, die vorige week in Glasgow zei dat jongeren genoeg hebben van het "bla bla" van wereldleiders.

De VS blijven mensen vertellen om mee te doen aan nieuwe beloften, maar zonder te vertellen hoe. Jonge mensen zeggen dat er een hoop bla bla bla is hier, wat tot op zekere hoogte waar is.

Wang Yi - Chinese Klimaatonderhandelaar

Ook goed voor volksgezondheid

Volgens de Global Methane Assessment van de Climate and Clean Air Coalition (CCAC) en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) kunnen door het terugdringen van de methaanuitstoot tegen 2030 meer dan 200.000 vroegtijdige overlijdens en honderdduizenden aan astma gerelateerde ziekenhuisopnames per jaar worden voorkomen.

Amerikaans klimaatgezant Kerry onderstreepte dinsdag dat methaan momenteel goed is voor de helft van de klimaatopwarming. Door de uitstoot tegen 2030 met 30 procent terug te dringen, kan de opwarming van de aarde met 0,2 graden worden verminderd. "Dat komt overeen met het emissievrij maken van alle auto's, vrachtwagens, vliegtuigen en schepen. Dat is met andere woorden enorm", aldus de VS-klimaatgezant. Kerry zei deze week dat hij tot diep in de nacht was opgebleven om ook met China en Rusland te overleggen over deelname aan de methaandeal, maar het is hem dus niet gelukt hen te overtuigen.

China, een van de landen met de hoogste uitstoot ter wereld, heeft voor de top aangegeven dat het in 2060 klimaatneutraal wil zijn. Volgens de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua komt het land binnenkort met een gedetailleerd plan voor het bereiken van nuluitstoot in 2060.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek