header.home link

Vlaanderen en België zetten renure op de agenda van Europese Commissie

18 oktober 2022

Op een vergadering van de Europese ministers van Landbouw heeft federaal minister David Clarinval (MR), op vraag van zijn Vlaamse collega Jo Brouns (cd&v), maandag een lans gebroken voor het wettelijk mogelijk maken van het gebruik van een nieuwe soort droge meststof die gewonnen wordt uit dierlijke mest, de zogenaamde renure. De Commissie neemt begin november een nieuwe communicatie over het gebruik van meststoffen aan.

Lees meer over:
drijfmest4-1280

De interventie van Clarinval ging over de zogenaamde renure-meststoffen (REcovered Nitrogen from manURE). Veel meststoffen kunnen vandaag niet hergebruikt worden omdat ze door hun categorisatie als dierlijke mest aan de nitraatrichtlijn moeten voldoen. Renure-meststoffen kunnen echter dankzij innovatieve methodes op een even duurzame manier als kunstmeststof worden gebruikt, zegt Vlaams minister Brouns, die eraan toevoegt dat veel landen ondertussen op dezelfde lijn zitten.

Circulaire landbouw

Met zijn tussenkomst richtte minister Clarinval zich tot de Europese commissarissen Janusz Wojciechowski (bevoegd voor landbouw) en Virginijus Sinkevicius (milieu), die ook aan de ministerraad in Luxemburg deelnamen. Op woensdag 9 november zou de Commissie een beslissing moeten nemen over, wat Brouns noemt, "meer wettelijke mogelijkheden om bestaande reststromen in de landbouw maximaal te kunnen gebruiken". De voorwaarde is dan wel dat zij een vergelijkbare werking hebben als kunstmest.

Brouns schreef samen met Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) ook al een brief naar de Commissie over de kwestie. Als er verruimde mogelijkheden komen voor het circulair gebruik van eigen (bewerkte) mest, "betekent dit een grote doorbraak in de zelfvoorzienendheid van Vlaamse landbouwers", luidt het op het kabinet-Brouns. "Hiertoe moet maximaal ingezet worden op het gebruik van circulaire reststromen en in de innovatieve landbouwtechnieken die de Vlaamse landbouw zo kenmerkt."

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek