Crevits en Staghouwer zetten kunstmestvervangers op politieke agenda

Komende maandag zullen Hilde Crevits (CD&V) en haar Nederlandse collega Henk Staghouwer op de Raad van de Europese Landbouwministers pleiten om mineralenconcentraten en uit dierlijke mest gerecupereerde stikstof (RENURE) eindelijk toe te staan als kunstmestvervanger. CD&V en Open Vld willen nog een stap verder gaan en ook de dierlijke bemestingsnormen versoepelen.

16 maart 2022  – Laatst bijgewerkt om 17 maart 2022 7:18

De Europese Nitraatrichtlijn legt vast dat er niet meer dan 170 kg dierlijke stikstof (N) per hectare per jaar op het veld mag worden verspreid. Dat beperkt de dierlijke mest die mag worden gebruikt en in één beweging ook de producten gewonnen uit dierlijke mest, zoals digestaat. Onlangs nog schreven we over de stikstofwassers van Biolectric die ammoniumsulfaat produceren uit koeienmest. Voor de Nederlandse boer Jaak Van Poppel die mocht experimenteren met de opstelling betekende het een besparing van duizenden euro’s op kunstmest en op kalium. Maar als algemene regel is het dus verboden om de RENURE bovenop de dierlijke mestgift te gaan toepassen, wat met snelwerkende kunstmest wel mag.

Erkenning innovatieve PAS-technieken raakt niet van de grond
Uitgelicht
De politieke onderhandelingen over het nieuwe stikstofkader lopen stroef, maar de erkenning van nieuwe stikstofreducerende technieken zit nu al anderhalf jaar helemaal in het...
24 januari 2022 Lees meer

Op de agenda van de Landbouwraad van maandag staan de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Door het conflict met Rusland is ook de prijs van kunstmest, dat uit aardgas gewonnen wordt, op ongeziene hoogtes. Daardoor komen ook de opbrengsten voor het volgend seizoen nu al in het gedrang als boeren noodgedwongen zouden gaan beknibbelen op de dure inputs.

De landbouwministers van Vlaanderen en Nederland, die traditioneel sterk staan in de mestvergisting, willen daarom de erkenning van de RENURE-meststoffen op de Europese agenda zetten. “Rond dierlijke mest loopt al een tijdje het Project RENURE met als  partners het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM), UGent en Inagro”, vertelde landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) in de landbouwcommissie van het Vlaams Parlement “Het is zeer nuttig dat we in het kader van het project kijken naar de mogelijkheden die er zijn inzake circulaire economie. Ook Nederland kijkt in die richting.” De Nederlandse minister Henk Staghouwer kondigde in de Nederlandse Kamer aan dat hij de versoepeling minstens tijdelijk van de Europese Commissie wil bekomen.

In de commissie gingen Open Vld en CD&V nog verder door ook de versoepeling van de dierlijke mestnormen en de derogatievoorwaarden te vragen. “Als je de cijfers van de import van de Europese Gemeenschap bekijkt, komt de helft van de nitraatkunstmest vandaag uit Rusland, 70 procent van het potas, en 20 procent van het fosfaat. België is, samen met Nederland, de grootste importeur. Dat heeft vandaag al enorme effecten op de prijs. Vandaag wordt kunstmest aan prijzen verkocht die in vergelijking met drie weken geleden verdubbeld zijn. Die markt zal zich wel herstellen, want men kan importeren uit Canada of de Verenigde Staten, maar dat zal niet voor morgen zijn. Een idee zou kunnen zijn om versoepelingen qua dierlijke mest heel snel toe staan. Dat zou als tijdelijke maatregel voor de landbouw misschien een goed idee zijn”, zei Open Vld-parlementslid Bart Van Hulle.

Commissievoorzitter Bart Dochy van CD&V sloot zich daarbij aan. “Want het is godgeklaagd dat je mest gaat verwerken om dan nadien vast te stellen dat je geen kunstmest hebt om eventueel je gewassen te voeden. Misschien moet de nitraatrichtlijn in dezen met wat souplesse worden bekeken.”

“Je zou natuurlijk ook kunnen zeggen dat alles wat je versoepelt aan dierlijke mest, puur circulair is. Ik vind dat dus zeker ook een goede piste”, antwoordde Hilde Crevits aan de parlementsleden, “Ik zal die ook bespreken met collega Demir, want u weet dat ik die versoepelingen niet kan regelen. Zij is bevoegd om de besluiten daaromtrent te nemen. Zelfs al mocht ik het willen, ik kan dat niet zelf. Maar ik zal het zeker op tafel leggen. En u weet dat we binnen de regering collegiaal beslissen.”

Ook in het Europees parlement wordt de druk ondertussen opgevoerd op de Europese Commissie. Volgende week staat er een resolutie op de agenda waarin de versoepeling van de RENURE-criteria wordt opgenomen. “Dit zou de inputprijs voor veel boeren doen dalen, het zou een boost geven aan de bevordering van circulariteit op de landbouwbedrijven en het zou bovendien onderzoekers in staat stellen om de gevolgen van het gebruik van RENURE beter in kaart te brengen op de bedrijven”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandekendelaere (CD&V).

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek