Vlaanderen demonstreert expertise inzake aquacultuur
nieuwsAquacultuur is de gecontroleerde kweek van waterplanten en -dieren voor onder meer menselijke consumptie. De sector groeit met tien procent per jaar en is daarmee de snelstgroeiende sector binnen de voedselproductie. "Nu al komt 50 procent van wat we aan aquatische producten verbruiken van aquacultuur", weet professor Patrick Sorgeloos van de Universiteit Gent. "Bij vissoorten als zalm loopt dat op tot 90 procent".
Ongeveer 90 procent van de aquacultuurproductie vindt plaats in ontwikkelingslanden, vooral in Azië. China is absolutie koploper en is goed voor 70 procent van de productie. In Vlaanderen is de aquacultuurproductie eerder bescheiden, maar de faam van Vlaanderen op het vlak van onderwijs, onderzoek en ontwikkelingswerk is groot. De universiteiten van Gent en Leuven spelen een vooraanstaande rol in het onderzoek naar aquacultuur en bedrijven als Inve, Moana en Marine Invest hebben een grote wereldwijde reputatie als het op expertise aankomt.
De aquacultuur zou goed zijn voor een omzet van 200 tot 400 miljoen per jaar, zegt professor Sorgeloos. Vlaams minister van Innovatie Patricia Ceysens (Open Vld) steunt de sector en heeft voor de gelegenheid een brochure voorgesteld, waarin de troeven van de Vlaamse aquacultuursector worden voorgesteld. De European Seafood Exposition sluit donderdagavond de deuren.(KS)
Meer informatie: European Seafood Exposition
Bron: Belga/De Tijd