Grote poppen van stro duiken op in Vlaamse centrumsteden

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen kan je tot 20 september enkele grote stropoppen spotten. Deze werden geplaatst door de organisatie voor jonge land- en tuinbouwers Groene Kring om aandacht te trekken voor de landbouwers. “Ook al kwam de landbouwsector de laatste maanden in woelig vaarwater terecht, we geven niet op”, duidt Groene Kring. “We willen Vlaanderen tonen hoe trots we zijn op onze sector.”

21 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 augustus 2023 16:53
Lees meer over:

Er werden alvast enkele zeer grote poppen geplaatst in Hasselt, Brugge, Gent en Leuven om de jaarlijkse actie van de jonge boeren af te trappen. “Van het pittoreske Pajottenland tot de weidse Polders, onze jonge land- en tuinbouwers zorgen voor de mooie Vlaamse landbouwlandschappen. Zonder hen gaat het simpelweg niet”, zegt Bram Van Hecke, nationaal voorzitter van Groene Kring. “We moeten jonge boeren koesteren en mogen trots op ze zijn. Daarom zetten we Vlaanderen vol stropoppen.”

Ook in Leuven verschenen er twee grote stropoppen. Jonge landbouwers deelden er zaterdag appels uit en herinnerden de voorbijgangers aan het belang van de boerenstiel. "De regelgeving maakt het ons vandaag niet gemakkelijk”, getuigt jonge boerin Marte Boeckx tijdens de actie. “We hebben het de laatste tijd moeilijk gehad, en dat zal nog een tijdje zo zijn. We hebben geen toekomstperspectief. We willen graag het bedrijf van onze ouders of andere bedrijven verderzetten, zodat de sector in Vlaanderen kan blijven bestaan." Boeckx is alvast tevreden over de actie in Leuven: "De Leuvenaars zijn positief en steunen ons. Het ook heel simpel, zonder boeren is er geen voedsel. Daarnaast zorgen we mee voor mooie landschappen en voor de natuur."

Stropoppenroute

Alle locaties van de stropoppen zullen binnenkort verzameld worden op een digitale kaart die te vinden zal zijn op de website van Groene Kring. "Zo kunnen gezinnen, sportievelingen en dagjestoeristen een route op maat uitstippelen langs de stropoppen op het platteland”, aldus Groene Kring. “Bovendien gaat de campagne gepaard met een winactie. Iedereen die een foto met een stropop deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #stropoppenactie en @groenekring, tagt, maakt kans op een overnachting in Vlaanderen ter waarde van 100 euro.”

Vergrijzende landbouwsector vindt geen opvolging: “Als dit blijft duren, verliezen we een generatie”
Uitgelicht
Bijna 55 procent van de Belgische landbouwbedrijven wordt geleid door een 55-plusser. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Tegelijk is er geen opvolging voor maar liefst 88 pro...
1 augustus 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek