Vlaanderen beschermt 12.262 ha zonevreemd bos

nieuws
De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt om 12.262 hectare zonevreemde bossen te beschermen, waarvan 7.910 ha gelegen is in landbouwgebied. Dat maakt Vlaams minister van Natuur en Omgeving Joke Schauvliege bekend. Nog volgens Schauvliege werd eveneens een regeling uitgewerkt voor schadeloosstelling van eigenaars die financieel nadeel zouden lijden.
2 april 2017  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:39

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt om 12.262 hectare zonevreemde bossen te beschermen, waarvan 7.910 ha gelegen is in landbouwgebied. Dat maakt Vlaams minister van Natuur en Omgeving Joke Schauvliege bekend. Nog volgens Schauvliege werd eveneens een regeling uitgewerkt voor schadeloosstelling van eigenaars die financieel nadeel zouden lijden.

Van de 185.000 hectare bossen in Vlaanderen heeft 65.000 hectare een andere ruimtelijke bestemming: bouwgrond, landbouwgrond, industriezone, recreatiegebied, ... Het zijn met andere woorden zonevreemde bossen. In juni vorig jaar keurde de Vlaamse regering de bescherming van 12.334 hectare van de meest kwetsbare en waardevolle zonevreemde bossen voorlopig goed. 

Na een reeks adviezen en verder overleg binnen de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement, heeft de regering nu een definitieve kaart met beschermde bossen opgesteld. Bedoeling is om 12.262 hectare bijkomend te beschermen. Dat is iets minder dan oorspronkelijk vooropgesteld. De verdeling is als volgt: 5.137 ha in Antwerpen, 2.773 ha in Limburg, 2.207 ha in Vlaams-Brabant, 1.786 ha in Oost-Vlaanderen en 359 ha in West-Vlaanderen. Daarvan is respectievelijk 3.069, 1.501, 1.371, 1.776 en 193 ha gelegen in landbouwgebied.

Nu de ontwerpkaart door de regering is goedgekeurd volgt binnen de 60 dagen een openbaar onderzoek. Belanghebbenden kunnen tijdens die periode eventuele bezwaren en opmerkingen formuleren. Vlaams minister van Natuur en Omgeving Joke Schauvliege is tevreden met het akkoord: “Na 20 jaar discussies over dit thema zonder enig concreet resultaat vrijwaart de Vlaamse regering voor het eerst deze waardevolle, maar ruimtelijk bedreigde Vlaamse natuur”, klinkt het. De minister benadrukt nog dat er een regeling is uitgewerkt om eigenaars die zich financieel benadeeld voelen, te compenseren.

Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) reageert tevreden op het akkoord. Hij wijst er ook op dat de bescherming meteen ingaat, ook terwijl het openbaar onderzoek loopt. “Bijzonder belangrijk”, noemt hij dat punt. “Er geldt immers meteen een 'moratorium'. Dat heb ik destijds voor de permanente graslanden niet uit de brand kunnen slepen, voor de bossen nu wel.” Samen met de bescherming van de historische poldergraslanden is de bescherming van de zonevreemde bossen een dossier dat de N-VA'er al jaren van nabij opvolgt.

“Een historische stap voorwaarts voor de bescherming van bos in Vlaanderen”, reageren ook de natuurverenigingen BOS+, Natuurpunt en koepelvereniging Bond Beter Leefmilieu tevreden. “Deze kroonjuwelen van ons bosareaal zijn onvervangbaar”, zegt Bert De Somviele, directeur van BOS+. “Elke ontbossing van zo'n bos leidt tot onherstelbaar verlies, dat je niet kan compenseren door elders een jong bosje aan te leggen.”

Natuurpunt benadrukt dat bossen cruciaal zijn voor de toekomst. “Als klimaatbuffer, voor onze gezondheid of als gezonde plek om te ontspannen”, zegt directeur Chris Steenwegen. “Bosbehoud is een belangrijke eerste stap. Dat is nodig: met een bosindex van zo'n 10 à 13 procent is Vlaanderen één van de bosarmste regio's in Europa.”

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek