header.home link

Vlaamse regering belooft sterk engagement ten aanzien van landbouw

11 februari 2021

De Vlaamse regering belooft een sterk engagement ten aanzien van de Vlaamse land- en tuinbouw op te nemen. Ze benadrukt dat het een belangrijke strategische en economische sector is die blijvend ondersteund zal worden in zijn ondernemerschap en innovatie. Die belofte komt er nadat Boerenbond een open brief schreef naar de regering omdat de organisatie zich geconfronteerd zag met een beleid waarin landbouwers letterlijk en figuurlijk geen ruimte krijgen om te ondernemen.

Lees meer over:
vlaamse regering_vlaanderen

Die open brief dateert van eind vorig jaar. Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker noemde de brief een noodkreet vanuit de sector. “We stellen vast dat de Vlaamse regering wel predikt het ondernemerschap in onze sector te willen versterken, terwijl we in realiteit geconfronteerd worden met een beleid dat landbouw net alle ruimte ontneemt en waar overleg de facto schijnoverleg is”, aldus Boerenbond.

Uitgelicht

Boerenbond vraagt ruimte om te ondernemen in open brief aan Vlaamse regering

nieuws
In een open brief aan de Vlaamse regering vraagt Boerenbond, in naam van haar 16.000 leden land- en tuinbouwers, om ruimte om te ondernemen. “De Vlaamse regering ambieert het ondernemerschap te verste...
25 november 2020 Lees meer

De landbouworganisatie onderbouwde die boodschap ook met tal van acties en getuigenissen van boeren en boerinnen. “Via sociale media en de regionale pers kregen die grote en positieve weerklank bij het brede publiek”, aldus De Becker.

Vorige week mocht Boerenbond een antwoord van de Vlaamse regering op deze open brief ontvangen. “Dat antwoord was ondertekend door de minister-president, de drie viceminister-presidenten en de minister van Omgeving”, klinkt het. De Becker is tevreden dat zij allemaal een sterk engagement ten aanzien van de sector uitspreken. Er wordt benadrukt dat men landbouw toekomstperspectief wil geven en alle kansen wil bieden om zich verder duurzaam te positioneren.

“De regering kijkt naar ons om mee de maatschappelijke uitdagingen – op vlak van klimaat, milieu, zuinig ruimtegebruik, maar ook op vlak van economische groei – aan te gaan en samen naar oplossingen te zoeken. Daarbij is men bereid om landbouwbedrijven die deze uitdagingen aanpakken, te begeleiden en te versterken”, stelt Boerenbond. De organisatie wordt ook expliciet uitgenodigd om deel te nemen aan het overleg in de verschillende dossiers die de komende maanden op tafel komen te liggen.

“Hoewel er geen antwoorden op concrete dossiers in de brief van de Vlaamse regering staan, gaat het toch om een belangrijk statement. Enerzijds erkent de regering onze sector als strategisch en economisch belangrijk en verbindt ze daaraan de ondersteuning en kansen tot ontwikkeling. Anderzijds engageren de Vlaamse ministers zich ook expliciet tot constructief overleg met wederzijds respect. Ook uiten ze de wil om samen met ons op zoek te gaan naar oplossingen”, somt De Becker op.

"We beseffen dat er grote uitdagingen op ons afkomen, maar die kunnen beter aangepakt worden door niet over maar wél met de sector te spreken en in overleg naar oplossingen te zoeken

Sonja De Becker - Voorzitter Boerenbond

Ze laat dan ook weten dat Boerenbond graag op die uitnodiging van de Vlaamse regering ingaat. “Ook wij beseffen dat er grote uitdagingen op ons afkomen, maar we zijn ervan overtuigd dat die beter aangepakt kunnen worden door niet over maar wel mét de sector te spreken en in goed overleg samen te zoeken naar oplossingen waarvoor we draagvlak kunnen creëren”, stelt de voorzitter. Ze verwacht van nu af aan dan ook een positieve houding van de Vlaamse regering en de verschillende leden ervan. “We zullen niet aarzelen de regering te wijzen op het genomen engagement als dat nodig zou zijn”, besluit De Becker.

Bron: Boer & Tuinder

Beeld: Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek