Vlaamse paarden veroveren de wereld

De Vlaamse paarden waren de voorbije weken en maanden alomtegenwoordig. Tijdens Waregem Koerse, hoogmis voor de paardenwereld, maakt minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) de balans op van de sector, die blaakt van gezondheid.

31 augustus 2021  – Laatst bijgewerkt om 31 augustus 2021 18:17
Lees meer over:
paard-veulen-fokkerij-1250

Tijdens de Olympische Spelen betraden heel wat ruiters de springpiste met een paard dat bij ons gefokt werd. “Niet alleen Jessica Springsteen, dochter van, maar ook onze eigen Belgische ruiters reden verschillende jumpingwedstrijden met Vlaamse paarden, …. We moeten deze sector de erkenning geven die ze verdient”, zegt landbouwminister Hilde Crevits.  

Topfok

De sector gooit wereldwijd hoge ogen. Dat blijkt ook uit de cijfers. Eind 2020 waren er in Vlaanderen bijna 200.000 paardachtigen geregistreerd. Dat gaat dan om paarden, pony’s, zebra’s, ezels, … of een kruising daarvan. Dat is ongeveer 65 procent van alle paardachtigen in België.

paard-veulen-fokkerij-stoeterij-merrie-1280

Vlaamse fokkersverenigingen krijgen van de overheid een erkenning voor het opstellen en bijhouden van een stamboek met het oog op de rasverbetering van paarden en ezels. “Dat is ook één van de sterke elementen van de Vlaamse paardensector”, weet Crevits. In 2020 waren er 23 erkende stamboekverenigingen die samen 34 stamboeken voor paarden, pony’s en ezels beheren. De verenigingen tellen ruim 14.000 leden. Er werden in 2020 meer dan 12.000 veulens ingeschreven in de Vlaamse stamboeken, 63 procent hiervan is afkomstig van een stamboeklid met woonplaats in Vlaanderen.

De raszuivere voortplanting van paarden wordt uitgevoerd in erkende voortplantingscentra. In 2020 bedroeg de geraamde omzet voor het geheel van de voortplantingsactiviteiten in de 108 erkende centra ongeveer 21 miljoen euro en er werken meer dan 100 mensen. Opmerkelijk: hoewel het aantal erkende centra ten opzichte van 2015 redelijk stabiel bleef, is de totale omzet met de helft toegenomen.  

Het economisch belang van de buitenlandse handel in paarden is dan ook aanzienlijk. Volgens gegevens van Eurostat werden in 2020 bijna 3.500 paarden ter waarde van 65 miljoen euro vanuit Vlaanderen over de hele wereld verkocht. De helft hiervan waren fokdieren. De belangrijkste afzetlanden voor deze fokdieren waren Frankrijk, Ierland, Italië en Duitsland.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek