header.home link

Vlaamse onderzoeksinstellingen zien brood in eiwitrijk waterkroos

24 november 2021

De Vlaamse onderzoeksinstellingen Flanders' FOOD, Inagro, Universiteit Gent en VIVES Hogeschool zien potentieel in de eiwitrijke waterlinzen, oftewel waterkroos, en starten een onderzoek naar de teelt ervan. Momenteel is het gebruik van waterlinzen in voeding nog niet toegelaten in Europa, maar mogelijk komt daar snel verandering in.

Eendenkroos_2

Alhoewel de verwerking van waterlinzen in Europa nog niet is toegestaan, heeft de watergroente zich al wel bewezen in andere delen van de wereld. Zo staat de groente vandaag de dag al regelmatig op het menu in Zuidoost-Azië. Daarnaast zijn er bedrijven in Israël en de Verenigde Staten die de plantjes en eiwitpoeders op de markt brengen.

De waterlinzen behoren volgens de Vlaamse onderzoeksinstellingen tot de snelst groeiende planten ter wereld en tevens hebben ze een nutritioneel interessante samenstelling. Zo bevatten ze een hoge eiwitconcentratie en een aminozuurprofiel dat vergelijkbaar is met dat van soja. Ook hebben ze functionele eiwitten en een gunstige vetzuursamenstelling met een laag zetmeelgehalte. Daardoor zijn ze laag-calorisch. Ook bevatten ze antioxidantia en fytosterolen.

Menselijke consumptie of in diervoeders

Door deze eigenschappen zou waterkroos in potentie geschikt zijn om gebruikt te worden als een eiwitrijke groente, of als ingrediënt in vleesvervangers. Daarnaast kan het eiwitconcentraat dienen als eiwitverrijker in voedingsproducten. Ook als veevoeder zouden waterlinzen een lokaal alternatief kunnen zijn voor geïmporteerde soja, vooral ook omdat ze kunnen groeien op reststromen.

Om toegelaten te worden in voeding voor humane consumptie in Europa, moet er eerst een wetenschappelijk onderbouwde risicoanalyses voorgelegd worden. Waterlinzen vallen namelijk onder de 'Novel Food' regeling. Er zouden op dit moment vijf novel food dossiers in de running zijn voor goedkeuring en de Belgische organisaties verwachten dat deze er in 2022 dan ook komt.

Winterlinzen

Voedingsbedrijven gezocht die willen meewerken

Dit rechtvaardigt volgens hen ook een snelle opstart van het onderzoeksproject LemnaPro (Lemna is een latijnse benaming voor waterkroos, red) dat financieel gesteund wordt door VLAIO. Hierbij wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de teelt. “Er is al heel wat kennis te vinden in de literatuur en ook op laboschaal zijn er al zaken onderzocht, maar praktijkkennis en opschaling zijn cruciaal om de teelt van waterlinzen rendabel te maken”, klinkt het.

Om snel te kunnen schakelen als waterlinzen worden goedgekeurd als novel food, wordt er naast de teelt, de nutritionele en veiligheidsaspecten ook stilgestaan bij de toepassing van waterlinzen in voedingsproducten. Hiervoor zoeken de onderzoeksinstellingen nog geïnteresseerde voedingsbedrijven. Deze kunnen met Flanders Food contact opnemen. “Deelnemers kunnen al deze ontwikkelingen van op de eerste rij volgen en bovendien ook begeleiding krijgen om zelf met waterlinzen aan de slag te gaan.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek