header.home link

Vlaamse gemeenten vragen verkoop ongezonde voeding in schoolomgeving te kunnen beperken

2 september 2022

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) wil dat gemeenten meer kunnen doen om de verkoop van ongezonde voeding te beperken. Dat schrijft Het Nieuwsblad en de woordvoerder van VVSG bevestigt dat. De vereniging richt zich met haar oproep op zowel de Vlaamse als federale regering.

Lees meer over:

In januari bleek uit een studie van gezondheidsinstituut Sciensano dat de voedselomgeving rond scholen in Vlaanderen vandaag te ongezond is. Tussen 2008 en 2020 moesten volgens de studie steeds meer traditionele, lokale winkels zoals groente- en fruitwinkels en bakkers plaats maken voor fastfoodrestaurants en gemakswinkels. Die toename lijkt vooral een negatieve invloed te hebben op de gewichtsstatus van kinderen tot 12 jaar. 

Volgens VVSG kunnen lokale besturen momenteel niets doen om verkopers van ongezonde voeding in de buurt van scholen te weren. "Het probleem is dat gemeenten bij het geven van een vergunning aan horeca geen onderscheid kunnen maken tussen gezonde en niet-gezonde voeding", verklaart woordvoerder Nathalie Debast. Dat komt door Europese wetgeving, die de vrijheid van handel bepaalt.

Debast erkent dat het moeilijk is om alle fastfoodrestaurants en gemakswinkels in de buurt van een school te weren. "Een schoolomgeving is nu eenmaal ook een leefomgeving, maar het probleem is dat een lokaal bestuur helemaal niets kan doen", zegt ze. "Een gemeente moet een beleid kunnen voeren op dat vlak."

De VVSG richt zich tot verschillende ministers, op zowel Vlaams als federaal niveau. Het is de bevoegdheid van onder meer federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) of de minister bevoegd voor Vergunningsbeleid en dat is Zuhal Demir (N-VA), klinkt het.

Uitgelicht
Het aanbod van junkfood rond Vlaamse scholen is de voorbije jaren toegenomen en heeft geleid tot zwaardere kinderen. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van gezondheidsinsti...
18 januari 2022 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek