Vlaamse formatie: Landbouwgrond en gemeentefinanciering mee aan de basis van ‘njet’ van cd&v
nieuwsDe derde van de landingsnota van formateur Matthias Diependaele (N-VA) heeft opnieuw een onvoldoende gekregen van cd&v. Voorzitter Sammy Mahdi zou in de nota "onvoldoende ruimte zien om mee aan de slag te gaan". Naast de zachte dossiers als kinderopvang en kinderbijslag, lijken ook landbouw en platteland opnieuw een struikelblok te vormen. Hoewel de nota het finale bod leek te zijn van N-VA, heeft de formateur nu toch te kennen gegeven dat hij donderdag opnieuw samen zal zitten met Vooruit en cd&v.
Terwijl Vooruit de nota intern nog wou doornemen vooraleer publieke verklaringen af te leggen, kwam cd&v al veel sneller met een reactie. Dinsdagavond, tijdens de journaals van 19 uur, gaf voorzitter Mahdi zijn ongezouten mening over de door N-VA aangekondigde finale nota. “Onvoldoende”, zo klonk het. De partij vindt dat er te weinig investeringen zijn in welzijn, zoals de kinderopvang, de kinderbijslag, de wachtlijsten voor personen met een handicap en de ouderenzorg.

Begrotingsevenwicht in 2027?
Bij cd&v is te horen dat het begrip kan opbrengen dat N-VA wil vasthouden aan een begrotingsevenwicht in 2027. “Dat willen wij ook”, klinkt het. “Maar er kan elders gerust bespaard worden.” Daarmee doelt cd&v onder meer op het grondenbeleid van de Vlaamse regering. Uit een recent onderzoek uitgevoerd door ILVO blijkt dat de overheid nooit zoveel gronden, waaronder landbouwgrond, kocht als de afgelopen jaren. Verder bouwend op de geest van het Landbouwakkoord in het voorjaar vraagt de partij dat er met middelen van de overheid geen gronden meer gekocht worden voor natuur- of bosontwikkeling wanneer diezelfde overheid deze gronden voor landbouwdoeleinden heeft bestemd.
Op vlak van stikstof en mest lijken er wel openingen te zijn gemaakt richting de christendemocraten. “Maar de garantie om te evolueren van een stikstofdepositiebeleid naar een emissiebeleid zaten al vrij stevig vervat in het stikstofdecreet”, is te horen bij cd&v. Wat wel nog gevoelig ligt, is de financiering van de (landelijke) gemeenten. Op Instagram laat Mahdi weten dat hij van mening is dat de gemeenten nog te veel in de kou blijven staan in de nieuwe nota. Lees: ja, er wordt wel gesleuteld aan de verdeling van het Gemeentefonds, maar onvoldoende om echt een verschil te maken voor de kleinere gemeenten.

Hoe concreet is het landbouwakkoord en wat houdt het in?
16 februari 2024Geen crisis?
Van een crisis in de Vlaamse formatie wou Mahdi dinsdagavond niet spreken. “Dat hoeft niet zo te zijn", stelde hij. "Ik zou niet weten waarom we het gesprek niet blijven aangaan." De cd&v-voorzitter benadrukte dindsdagavond dat zijn partij "constructief" aan de tafel wil blijven praten. Hij beklemtoonde wel dat er daarbij "voldoende ruimte wordt gelaten voor alle partijen". "Er wordt gewoon onvoldoende rekening gehouden met het feit dat elke partner zich goed moet voelen", klonk het een dag later bij de partij. Er wordt zelfs gesuggereerd dat de cd&v zich tijdens de zomer misschien wat “te constructief" heeft opgesteld, waardoor "bij N-VA de indruk bestond dat we inhoudelijk wel zouden plooien".
Maar de nieuwe afwijzing en de manier waarop die boodschap dinsdagavond gebeurde - live op te televisiejournaals en zonder echte waarschuwing aan de formateur vooraf - zijn bij N-VA in het verkeerde keelgat geschoten. In N-VA-kringen klonk er forse kritiek, gaande van "totaal onverantwoord" tot "onfatsoenlijk". Tegelijk krijgt de cd&v-voorzitter het verwijt dat hij "enkel bezig is met de verkiezingen van 13 oktober".
Hoewel N-VA had aangekondigd dat dit het finale voorstel was, lijkt het toch zover niet te komen. Het is intussen duidelijk dat donderdag de centrale werkgroep met de hoofdonderhandelaars van alle partijen weer samen zullen komen. Het is 14 dagen geleden dat deze centrale werkgroep nog eens samenkwam.
Bron: Belga / eigen berichtgeving