Vlaamse biotech in de kijker op Wereldexpo Milaan
nieuwsSectorfederaties essenscia en Bio.be hebben op de Wereldexpo in Milaan de wereld kennis laten maken met de Vlaamse biotechnologie. De focus lag daarbij op duurzame innovatie. Veevoederingrediënten die het antibioticagebruik bij dieren reduceren bijvoorbeeld, of nieuwe toepassingen voor gelatine als botversterkend en calorieverlagend voedingsbestanddeel, of duurzame voedselverpakkingen uit plantenafval. Het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) organiseerde dan weer een workshop over de Belgische wetenschappelijke kennis op het gebied van aardobservatie voor landbouw.
In het Belgisch paviljoen op de Wereldexpo in Milaan hebben sectororganisaties essenscia en Bio.be in samenwerking met FEVIA Vlaanderen en Flanders’ FOOD en met de steun van Flanders Investment and Trade (FIT) een seminarie georganiseerd rond biotech in de voedingssector. Het seminarie ‘Life sciences in the food chain’ moest internationale investeerders duidelijk maken dat onze rijke culinaire traditie - naast bier, wafels, chocolade en frieten – ook innoverend en duurzaam kan zijn.
Verschillende innovatieve projecten kwamen aan bod: het chemiebedrijf Proviron, met vestigingen in Oostende en Hemiksem, presenteerde er het Provifeed-project, een productengamma van veevoederingrediënten dat het antibioticagebruik moet doen dalen. Rousselot uit Gent, wereldleider in de productie van gelatine en collageen peptiden voor de voedings- en farmaceutische industrie, focuste op de uitgebreide toepassingen van gelatine als voedingsbestanddeel met bewezen positieve effecten op de gezondheid.
TopChim uit Wommelgem tenslotte, toonde biogebaseerde voedingsverpakkingen met een optimale bewaringskwaliteit. In samenwerking met de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) ontwikkelde het bedrijf ‘Succipack’, een bioplastic voedingsverpakking gerecycleerd uit 100 procent plantaardige afvalstromen.
“Deze Wereldexpo is een belangrijke economische opportuniteit voor onze bedrijven die hier hun expertise en innovaties aan de wereld kunnen tonen”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen. “Vlaanderen is wereldtop in de chemie en life sciences en die sector biedt ook innovatieve oplossingen voor de mondiale voedselvraagstukken. De voedingsindustrie en biotechnologie zijn nauw met elkaar verweven en zijn bondgenoten in de wereldwijde uitdaging om de groeiende wereldbevolking van gezond en kwaliteitsvol voedsel te voorzien en dit op een duurzame manier.”
“Het centrale thema van de Wereldexpo ‘Feeding the Planet, Energy for Life’ sluit perfect aan bij de knowhow van de Vlaamse biotechnologie. ‘Food & Life Sciences’ is net daarom ook één van de zes themazones in het Belgisch paviljoen”, zegt Cathy Plasman, secretaris-generaal van Bio.Be. “Onze biotechbedrijven ontwikkelen concrete oplossingen voor mondiale vraagstukken op het vlak van voeding en gezondheidszorg. Het bijzondere aan de Vlaamse innovaties die we in Milaan presenteren is dat ze de hele voedelsketen omvatten, from farm to fork, en de klemtoon leggen op duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.”
Eveneens in het Belgisch paviljoen organiseerde BELSPO, het Federaal Wetenschapsbeleid, een workshop ‘Space4Food’, die vooral de Belgische wetenschappelijke kennis op het gebied van aardobservatie voor landbouw in de kijker wilde zetten. Tegelijkertijd moest de workshop ook voor een ontmoeting zorgen tussen overheden, industrie en de onderzoekswereld. De uiteindelijke bedoeling van de initiatiefnemers is het uitzetten van toekomstperspectieven voor aardobservatie op basis van innovatieve en nieuwe toepassingen.