header.home link

Vlaams-Brabant wil wisselwerking landbouw en natuur versterken

19 februari 2021

De Provinciale Landbouwkamer van Vlaams-Brabant trekt 30.000 euro uit voor landschapsintegratie. Landbouwers kunnen hiermee, samen met een landschapsarchitect, streekeigen groen aanplanten op hun site. Met onder meer extra aandacht voor bijenvriendelijke beplanting wil de provincie landbouw en natuur meer verbinden.

Lees meer over:
vlaams-brabant-landschap-landbouw-groen-1250

Landbouwbedrijven zijn geen geïsoleerde eilandjes in het landschap. Integendeel, ze zouden er deel van moeten uitmaken. Om de integratie tussen landbouw en landschap te bevorderen, geeft de provincie Vlaams-Brabant subsidies aan landbouwers die hun bedrijf vergroenen.

“We willen dat landbouwbedrijven meer opgaan in het omliggende landschap en zich niet ‘verstoppen’ achter groenschermen. Dat is interessant voor de boer zelf maar ook voor fietsers en wandelaars”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Land- en Tuinbouw. “Met onze financiële steun kunnen ze streekeigen planten, zoals hagen, heggen, houtkanten, bomenrijen en boomgaarden, aanplanten”.

Landbouwbedrijven mogen zich niet ‘verstoppen’ achter groenschermen, maar moeten opgaan in hun omgeving. Dat is interessant voor zowel de boer als fietsers en wandelaars

Tom Dehaene (CD&V) - Gedeputeerde voor Land- en Tuinbouw Vlaams-Brabant

De voorbije jaren waren er gemiddeld zo’n 35 aanvragen van landbouwbedrijven. Maar vorig jaar zakte dat aantal door de coronacrisis tot 22.

“Daarom doen we een nieuwe oproep naar de landbouwbedrijven. Nieuw is dat er extra aandacht gaat naar bijenvriendelijke beplanting. Onze provinciale landschapsarchitect geeft bovendien gratis advies en helpt bij de opmaak van de beplantingsplannen”, besluit Dehaene.

Meer info vind je op de website van de provincie Vlaams-Brabant.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek