Vissers zien 2010 hoopvol tegemoet

De visprijzen gingen sinds de tweede helft van vorig jaar de hoogte in, de olieprijzen zijn gedaald en de vangst kan ondanks scherper wordende visquota op peil blijven. "We zien het nieuwe jaar hoopvol tegemoet", zegt reder Urbain Wintein van de Z.121 in Het Laatste Nieuws. "Voor het eerst sinds jaren zien we licht aan het einde van de tunnel".
6 januari 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10
Lees meer over:

De visprijzen gingen sinds de tweede helft van vorig jaar de hoogte in, de olieprijzen zijn gedaald en de vangst kan ondanks scherper wordende visquota op peil blijven. "We zien het nieuwe jaar hoopvol tegemoet", zegt reder Urbain Wintein van de Z.121 in Het Laatste Nieuws. "Voor het eerst sinds jaren zien we licht aan het einde van de tunnel".

Vorig jaar werden negen vissersboten uit de vaart genomen met een slooppremie. Hun quota werden verdeeld onder de overblijvende vissers. Samen met de gedaalde olieprijzen en gestegen visprijzen zorgt dat voor optimisme bij de vissers in Zeebrugge. Alleen de onderhandelingen over visquota met de collega's uit Noorwegen kunnen nog voor een domper zorgen.

Verwacht wordt dat de vangst van tong in de Ierse Zee met twintig procent, goed voor ongeveer driehonderd ton, zal dalen. In drie jaar tijd is de vangst er al gehalveerd en dat zet kwaad bloed in Zeebrugge. Hetzelfde geldt voor de quota in de westelijke wateren bij Dover, waar heel wat Vlaamse vissers actief zijn. "Daar hebben we in vergelijking met zes jaar geleden al vijftig procent moeten inleveren", zegt één van de vissers.

"Toch lig ik er niet echt wakker van. De vangst van tong in de Noordzee blijft ongeveer status-quo. De quota voor schol en kabeljauw zullen dan weer gevoelig stijgen", verwacht reder Danny Vlietinck. Toch vindt hij dat de wetenschappers op het vlak van overbevissing wat vaker hun oor moeten te luister leggen in de visserijsector. "Wij zitten 260 dagen per jaar op zee, maar worden niet geloofd door het ILVO".

Volgens Vlietinck verdubbelde het aandeel van de tong in vier jaar tijd en ook het aanbod van kabeljauw zou fors gestegen zijn. "Dan is het frustrerend om de gevangen vis te moeten teruggooien", zegt hij.

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek