Belgische vissers mogen geen kabeljauw meer vissen tot nieuwjaar

Het visquotum van kabeljauw is bereikt en daarom mogen Belgische vissers niet langer op kabeljauw vissen. Die maatregel van het Departement Visserij geldt tot 1 januari 2024. Vissers kunnen nog wel op andere soorten vissen, maar ze mogen geen kabeljauw in hun netten hebben.

20 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 december 2023 11:03
Lees meer over:

In de visserij wordt met quota gewerkt per zee en per soort. Er mogen dus maar bepaalde aantallen worden gevist in een zeegebied. Zo blijven de visbestanden gewaarborgd. Hoeveel er precies mag gevist worden volgens deze quota, daarover wordt er jaarlijks onderhandeld op Europees niveau. In 2018 stond het quotum voor kabeljauw op 1.278 ton, maar in 2022 was dat al heel wat minder. Toen mocht er slechts 396 ton gevangen worden, een dieptepunt. Omdat kabeljauw het goed doet in de Noordzee, werd het quotum voor de vissoort dit jaar opgetrokken met 12 procent. De limiet is nu bereikt. "Er is meer kabeljauw aanwezig. En dat merken onze vissers nu ook. Zo goed zelfs dat het huidige quotum voor dit jaar daar bereikt is”, zegt minister van Visserij Hilde Crevits (cd&v). 

Wat met nevenvangst?

Vissers mogen dus niet langer vissen op kabeljauw. Als er op andere soorten wordt gevist en er zit toch kabeljauw in de netten, dan vormt dat een probleem. "Dat heeft een grote impact op onze vissers, ook zij die bijvoorbeeld op garnalen en inktvis vissen", gaat Crevits verder. "Omdat garnaalvissers en kustvissers niet actief zijn in het noordelijke deel van de Noordzee, waar veel kabeljauw zit, wordt voor hen nog voor donderdag een uitzondering voor garnalen ingesteld in het zuiden van de Noordzee. Net om deze situaties te vermijden, heb ik vorige week nog gevraagd in de Europese raad om rekening te houden met de ervaring van de vissers én om recente cijfers te gebruiken."

Bij de vissers heerste aanvankelijk wat paniek na de mededeling, maar de Rederscentrale stelt gerust. "Vissers moeten er alles aan doen om geen kabeljauw meer op te vissen, maar dat wil niet zeggen dat ze tot het einde van het jaar niet meer mogen uitvaren. Er heerste even wat verwarring, maar die duidelijkheid is er nu. Paniek is bij deze niet meer nodig. Garnaalvissers kunnen met het oog op de feestdagen bijvoorbeeld nog gewoon uitvaren", zegt directeur Emiel Brouckaert dinsdagavond.

Belgische vissers moeten belangrijke inkomstenbron laten zwemmen
Uitgelicht
De Belgische vissers mogen volgend jaar meer pladijs, roggen en kabeljauw uit de Noordzee vissen, maar veel minder tong. Dat hebben de Europese lidstaten beslist, meldt Vlaams...
12 december 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek