Grote schaarste aan Noordzeegarnalen

Er is een grote schaarste aan Noordzeegarnalen. Als gevolg hiervan is de prijs voor één kilogram gepelde grijze garnalen 100 euro en zullen er mogelijk geen garnalen in de winkel meer te vinden zijn. "De prijzen zullen zelf nog doorstijgen", verwacht Steven Timmermans, bedrijfsleider van visgroothandel Alfa Fish.

8 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 8 februari 2024 18:35
Lees meer over:

Het seizoen voor Noordzeegarnalen loopt van augustus tot december. Maar in 2023 was er heel weinig vangst. "Normaal worden in het voorjaar diepgevroren garnalen gemengd met verse garnalen. Maar nu is er geen diepvriesstock. En dat leidt tot bevoorradingsproblemen", aldus Timmermans.

Alfa Fish uit Brecht is een groothandel die voornamelijk levert aan horecazaken en kleine retailers in het hele land. Het bedrijf behoort tot de top drie van Belgische groothandels. Nog volgens Timmermans is het zeer realistisch dat er de komende maanden her en der lege rekken zullen opduiken in de supermarkten. De schaarste zou mogelijk nog tot juni aanhouden.

Bij de Belgische Rederscentrale bevestigt men de kleine aanvoer van grijze Noordzeegarnalen. In november 2023 lag de aanvoer 75 procent lager dan in 2022, wat wel een heel goed jaar was. Maar ook in vergelijking met 2021 lag de aanvoer in 2023 tot 30 procent lager. Volgens directeur Emiel Brouckaert is niet precies duidelijk waarom minder garnalen worden bovengehaald. Vissers wijzen alvast naar grote scholen jonge wijting, die leven op garnaal.

Ook bij supermarktketen Colruyt bevestigt men dat er "grote schaarste" is in de aanvoer van grijze garnalen op dit moment, met fors stijgende aankoopprijzen tot gevolg.

De grootste aanvoerders van Noordzeegarnalen voor de Belgische markt zijn overigens Nederland, Duitsland en Denemarken. Belgische vissers zijn maar goed voor een klein deel van de markt.

Grijze garnaal uitgeroepen tot 'Vis van het jaar 2022'
Uitgelicht
Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft de grijze garnaal verkozen tot 'Vis van het jaar 2022'. Met deze verkiezing wil de visserijsector een vissoort...
29 augustus 2022 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek