header.home link

Grijze garnaal uitgeroepen tot 'Vis van het jaar 2022'

29 augustus 2022

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft de grijze garnaal verkozen tot 'Vis van het jaar 2022'. Met deze verkiezing wil de visserijsector een vissoort van bij ons extra onder de aandacht brengen De vis van het jaar, die dit jaar eigenlijk een schaaldier is, is maandag voorgesteld en geproefd in Nieuwpoort.

Lees meer over:
grijze garnalen_VLAM

Economisch belangrijke vissoort

Elk jaar is er de verkiezing van vis van het jaar. Vorig jaar viel de rog in de prijzen. Dit jaar kondigde Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits in Nieuwpoort de grijze garnaal als winnaar aan. "De grijze garnaal is een absolute lekkernij en is culinair een topper in onze keuken en in onze horecazaken. Met mijn naam kan ik niet anders dan heel blij te zijn met de keuze. VLAM staat klaar met verschillende acties om de garnaal onder de aandacht te brengen", zegt minister Crevits. 

Het leefgebied van de grijze garnaal is zeer ruim en verspreid over de oostelijke Atlantische Oceaan. De garnalenvangst is echter voornamelijk een verhaal van de kustvisserij: het grootste deel wordt gevangen in de kustgebieden van de Noordzee, voor België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De grijze garnaal is economisch gezien een belangrijke vissoort voor de professionele Belgische vissersvloot, die vandaag 65 actieve vissersvaartuigen telt.

Uitgelicht

Rog is verkozen tot Vis van het Jaar 2021

nieuws
24 augustus 2021 Lees meer

Van augustus tot november

Grijze garnalen worden hoofdzakelijk gevist voor de Belgische kust en dit hoofdzakelijk in de periode van augustus tot november wanneer ze het grootst zijn. Garnaalschepen onder Belgische vlag landen jaarlijks tussen 600 en 1.200 ton grijze garnaal aan in de periode tussen 2018 en 2020. De garnalen worden aan boord van het schip onmiddellijk in zeewater gekookt en vervolgens naar de visveiling of verwerkingsbedrijven gebracht.

Van de Belgische vloot zijn ongeveer 30 vaartuigen uitgerust om garnalen te vissen. Vele hiervan zijn garnaalkorren, maar er zijn ook aanzienlijke vangsten van andere schepen die afwisselend op grijze garnaal en platvis vissen. Op het strand wordt recreatief op grijze garnalen gevist met kruinetten, te voet, te paard of met tractoren.

“De Belgische visserij op grijze garnaal heeft geen negatieve invloed op het bestand van grijze garnalen”, legt VLAM-woordvoerder Liliane Driesen uit.” De vaartuigen zijn bovendien uitgerust met instrumenten om de bodemimpact en het brandstofverbruik te beperken. Vandaar dat het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO een positief advies heeft gegeven om de grijze garnaal uit te roepen tot ‘Vis van het jaar 2022’.”

Onevenwicht in vraag en aanbod

Door een hoge productiekost en het onevenwicht van vraag en aanbod in 2020 en 2021 heeft slechts een handvol schepen gericht op garnalen gevist. Zo is het aantal ton opgeviste garnalen van 517 in 2019 naar 307 in 2020 en 369 in 2021 gegaan. In 2020 lag de prijs van een kilogram garnalen op 5,04 euro. In 2019 bedroeg dat gemiddeld maar 3,45 euro, omdat de aanvoer toen hoger lag. "Ik hoop dat de campagne rond 'Vis van het jaar' de consumptie van grijze garnalen een boost zal geven, zodat onze kustvissers de komende maanden rendabel kunnen uitvaren", zegt de adjunct-directeur van de Rederscentrale Sander Meyns.

Uitgelicht
VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, heeft de rog verkozen tot 'Vis van het Jaar 2021'. De vis is dinsdag voorgesteld en geproefd in Oostende. Met de tite...
24 augustus 2021 Lees meer
vis van het jaar grijze garnaal uitreiking

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Beeld: VLAM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek