Vissers mogen 30 procent meer kabeljauw vangen

De Vlaamse vissers mogen volgend jaar beduidend meer kabeljauw, tong en schol vangen in de Noordzee. Dat is het resultaat van de onderhandelingen over de vangstquota's voor 2009 die de Europese ministers van Visserij vrijdag in Brussel hebben afgerond. Volgens Vlaams minister van Zeevisserij Kris Peeters zijn de verhogingen van de vangstquota te danken aan de grote inspanningen die de Vlaamse vloot de voorbije jaren heeft gerealiseerd. De Rederscentrale reageert opgelucht.
19 december 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:
De Vlaamse vissers mogen volgend jaar beduidend meer kabeljauw, tong en schol vangen in de Noordzee. Dat is het resultaat van de onderhandelingen over de vangstquota's voor 2009 die de Europese ministers van Visserij vrijdag in Brussel hebben afgerond.

De Vlaamse vloot mag in 2009 dertig procent meer kabeljauw vangen in de Noordzee. De toegestane vangsthoeveelheid voor schol in de Noordzee stijgt met dertien procent en die voor tong met negen procent, meldt Vlaams minister-president en minister van Zeevisserij Kris Peeters (CD&V).

Volgens Peeters zijn de verhogingen van de vangstquota te danken aan de grote inspanningen die de Vlaamse vloot de voorbije jaren heeft gerealiseerd. Door het beheersplan voor tong en schol en het herstelplan voor kabeljauw zijn deze voor Vlaanderen belangrijke visbestanden er momenteel heel wat beter aan toe en komt er ruimte voor hogere quota.

De Vlaamse vissers mogen wel acht procent minder schol ophalen uit het Engels kanaal. De toestane vangst van tong in de Keltische Zee en het kanaal van Bristol werd omgebuigd van een daling met 2,5 procent tot een stijging met drie procent. "Samen met de start van de uitvoering van het Europees Visserijfonds bieden deze nieuwe quota toekomstperspectieven voor een duurzame Vlaamse visserij", besluit Peeters.

"De donkere wolken die al maanden boven de visserij hangen, trekken stilaan voorbij", reageert voorzitter Urbain Wentein van de Redercentrale met een zucht van opluchting. "Nog belangrijker dan de quota is dat ook de prijs van de gasolie de jongste weken een dalende trend vertoonde. We hopen dat na de zeven magere jaren nu eindelijk eens zeven vette jaren aanbreken voor onze sector".

Over het opkrikken van de vangstquota voor kabeljauw in de Noordzee was al in november een akkoord bereikt met Noorwegen. Het herstel van de kabeljauwbestanden lijkt zich voorlopig echter te beperken tot de Noordzee: in de meeste visserszones in de Atlantische Oceaan wordt de toegestane vangst in 2009 met gemiddeld 25 procent verlaagd.

Milieuorganisaties hadden in de aanloop naar de onderhandelingen een strenge aanpak van de bijvangst geëist. Zo wordt volgens het WWF één op twee kabeljauwen in de Noordzee opnieuw overboord gegooid. De quota houden echter enkel rekening met de vis die daadwerkelijk aan wal wordt gebracht. De Europese Commissie pleitte voor kwantitatieve beperkingen op de bijvangst, maar stuitte op de lidstaten, die een status quo verdedigden. Wel zijn technische afspraken gemaakt om het teruggooien van vis te beperken.

De onderhandelingen over de vangstquota liepen dit jaar minder moeizaam dan doorgaans het geval is. Er vonden geen nachtelijke onderhandelingen plaats en het akkoord werd vrijdag unaniem bekrachtigd door de 27 lidstaten van de Europese Unie. "We hebben een evenwicht gevonden tussen het duurzame beheer van fragiele visbestanden en de activiteiten van de zeevissers", legde de Franse minister en huidig EU-voorzitter Michel Barnier uit.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek